Sremski Karlovci i Stražilovo

Categories TravelogPosted on

Proleće nadahnjuje i budi novi život, a upravo danas u 7:20h je stiglo proleće na severnu hemisferu. Baš to nas je nakanilo da ceo dan provedemo u prirodi na svežem vazduhu i prijatnom Suncu.

Odlučismo se za posetu Sremskim Karlovcima i izletu na Stražilovo gde počiva jedan od naših najpoznatijih pesnika Branko Radičević (umro od tuberkuloze sa svojih 30 godina 1853.). Sremski Karlovci Sion srpskog pravoslavlja, naprosto grad muzej i centar srpske duhovnosti i prosvetiteljstva. Sva zdanja u Karlovcina su koliko-toliko očuvana sem zgrade Srpske bogoslovije koja je prava ruina.

Dan je bio prelep, a vidi se na svakom koraku, priroda je tek počela da pupi. Izlet smo započeli u centru Karlovaca obilaskom Zadužbine braće Anđelić i gornje crkve (Saborna crvka Sv. Nikole), a završili šetnjom prelepim dvorištem rezidencije Episkopa sremskog (tu je i barokna fontana “Četiri lava” iz 1799. godine ). Upravo u ovo doba započinju đački pohodi ka Karlovcima, tako da je i ove subote u Karlovcima bilo izuzetno živo zbog dolaska nekoliko školskih ekskurzija.

Nakon obilaska Karlovaca nastavili smo prema Stražilovu gde je takođe bilo puno izletnika koji su se uglavnom “bacili” na iće i piće. Cilj nam je bio spomen-grob Branka Radičevića na koti 32 tzv. Fruškogorske transvezale, koji smo “osvojili” za jedno 20 minuta. Sa same kote “puca” divan pogled preko Dunava na bačku stranu gde se zapaža Kovilj, i u daljini druga vojvođanska mesta.

Sam spomenik Branku Radičeviću je vrlo interesantan, podignut je 1883. godine u vidu visokog stećka u koji je ugrađeno 8 kamenih blokova iz svih srpskih zemalja (Lovćen, Dinara, Fruška Gora, Vršačka kula, Velebit…). Na samom spomeniku su uklesane reči:

Mnogo teo, mnogo započeo,
čas umrli njega je pomeo.

Sam spomenik i njegova okolina je u vrlo lošem stanju, ali nadam se da ako naša država neće ništa da uradi po tom pitanju, valjda će se za njega na neki način pobrinuti UNESCO pod čijom je zaštitom.

Ukoliko vas put ikada nanese na ovu stranu, ne propustite posetu Sr. Karlovcima i Stražilovu.

Please follow and like us:

1 comment

  1. Super opis! Sada planiramo da idemo negde u prirodu i krecemo u Karlovce i na Strazilovo zahvaljujuci tvom blogu :)

Comments are closed.