Sony Ericsson W950i – 3G Walkman

Categories MobilePosted on

Iako su do nedavno smartphone mogućnosti kod Sony Ericsson-a (SE) bile rezervisane samo za P seriju, pojavom prvo model M600i koji je bio kod mene na testu, a zatim i modela W950i zasnovanog na M600i, japansko-švedski dvojac pokušava upravo ovim „probojem“ da parira finskoj Nokiji ne bi li za sebe odvojila deo tržišnog kolača u ovom segmentu.

Oba SE modela rade pod Symbian 9.1 operativnim sistemom sa naprenim UIQ 3.0 interfejsom koji korisnicima omogućava lako upravljanje putem ekrana osetljivog na dodir, a glavne razlike odnose se na količinu ugrađene memorije (čak 4Gb), implementiranu vrstu tastature (M600i poseduje punu QWERTY), FM prijemnik (M600i nema FM prijemnik) i ciljanu namenu.


Sony Ericsson W950i pored HTC P4350

Sa dimenzijama 106 х 54 х 15 mm, prema savremenim tendencijama, ovaj pametni telefon spada u kategoriju "tankih", a zamerka se eventualno može uputiti na njegovu širinu koja je ipak u slučaju ovog uređaja dobrodošla jer omogućava njegovo bolje ležanje u ruci i lakše korišćenje komandi poput JogDial dugmića koji idelano "pada" pod palac leve ruke. Težina W950i je 112 grama što ga u svojoj klasi čini jednim od lakših, a subjektivni osećaj ga još više „olakšava“ kada na umu imate činjenicu da držite jedan multi funkcionalni džepni računar.

Od ostalih "džidža-bidža" izdvojio bih izuzetan ekran – osetljiv na dodir, rezolucije 240×320 piksela, koji prikazuje sliku sa 262k različitih boja, a preko koga se zahvaljujući UIQ 3.0 lako upravlja telefonom, na način sličan onom na iPhone-u.

W950i je 3G telefon, a pošto nema nijednu kameru, zahavaljujući ovoj podršci možete recimo da gledate TV u pokretu. Probah 3G servis na nedavno uspostavljenom Telenor 3G servisu, i razočarah se. Slika zamrljana usled grafičke kompresije i kasni, dok se samo zvuk čuje kako treba, što i ne predstavlja neki doživljaj, ali opravdanje može biti što je Telenor tek zapustio ovaj servis i 3G signal je i dalje neravnomerno dostupan u gradu.

Ono što će vas zaprepastiti je cena ovog zadovoljstva koja iznosi po standardnoj GPRS tarifi – 1 minut gledanja mobilnog TV-a koštaće vas 30 dinara. Ovo znači da ako recimo namerite da prekratite putovanje gledanjem mobilne TV i odlučite se za neki celovečernji film, ovo zadovoljstvo koštaće vas ni manje ni više nego 3.000 dinara.

Za sada, toliko o W950i, oni koji su zainteresovani za nabavku ovog smartphone-a mogu da ga kupe u nekoj od maloprodaja Comtrade-a, a više detalja o ovom savremenom Walkmanu moćićete da pročitate u aprilskom izdanju Mobi-ja.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *