Šiške na slobodi

Categories SvakodnevnicaPosted on

Moj bivši kolega Šišić Emir sa kojim sam par godina svakodnevno išao na posao do Batajnice, i sa kojim sam često igrao odbojku, konačno je pušten na (uslovnu) slobodu, posle 7 dugih i teških godina, njemu i njegovoj porodici.

Ono što se malo zna, i što mediji previđaju je to, da je Šiške uhapšen kada je išao u Mađarsku po lekove, inače je teško oboleo pa je čudo kako je i preživeo tolike godine robijanja. A zašto je uhapšen? Samo zato što je revnosno izvršavao svoje zadatke na koje se obavezao.

Te 1992. godine bio je dežurni pilot u PAR-i (mogao je biti i bilo ko drugi od kolega) u okviru tadašnje JNA, kada je dobio komandu da uzleti u presretanje nepoznatom letećem objektu koji je dolazio iz pravca Mađarske. Kako se kasnije ispostavilo, bio je to helikopter posmatračke misije EU koji nije imao odobren let (prikrivao je let letelice koja je prevozila oružje), te koji se na nebrojeni broj radio-upita nije identifikovata, pa čak ni kada ga je Emirov MiG nekoliko puta upozorio preletanjem da se prizemlji. Ostatak se zna, od operativnog dežurnog iz vazdušne kontrole dobio je naređenje da ispali raketu. Da se oglušio o komandu (što gotovo nemoguće), i nije ispalio, opet bi završio na robiji.

Što će reći čovek je samo izvršavao svoje obaveze, kao što ih izvršavaju i NATO piloti, koji kao što su bombardovali građane Srbije 99. (kada je stradalo par hiljada nevinih civila), tako i dan danas bombarduju ciljeve u Iraku i Avganistanu i na mnogim drugim globalnim lokacijama, gde stradaju neki druge "kolateralne" civilne žrtve.

I niko od NATO pilota nije odgovarao, pa čak ni kada su napravili incident u jednoj od NATO država. Pre par godina je američki pilot na trenažnom letu, u italijanskim Alpima repnim stabilizatorom presekao sajlu žičare kada je stradalo 20 turista. I šta mislite, da li je neko odgovorao? Naravno da nije, pošto su gostujući američki vojnici iznad Zakona države domaćina (o problemima u Japanu da i ne pišem).

Dodao bih još nešto što klasični mediji previđaju, a to je da kvalifikuju Šišića kao "pilota JNA". On jeste to bio i vreme incidenta, ali nije kada je uhapšen. Tada je bio građanin SRJ i aktivni oficir ove vojske, tadašnje zajednice Srbije i Crne Gore. U svakom slučaju, želim mu sve najbolje. Ne ponovilo se!

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *