Sintetizator govora za poboljašnje pristupačnosti web sajta

Categories IA-UI-HCI, Web produkcijaPosted on

Većina web sajtova i developera koji stoje iz njih ne vodi se prilikom razvoja standardima i preporukama u domenu pristupačnosti (Accessibility) sajtova, a svi znamo da Internet koriste i oni sa ograničenim mogućnostima, poput slabovidih i slepih.

Pored preporuka koje bi trebali da ispoštuju svi sajtovi, a pogotovo i naročito sajtovi javnih institucija, nije loše uvesti i novine poput sintetizatora govora koji omogućavaju automatsko pretvaranje tekstualnih vesti u govor, odnosno zvučni zapis. Prva kod nas koja je uvela ovaj servis je RT Vojvodina na sajtu www.rtv.rs  sa sintetizatorom “Čit@j mi!” – plod rada stručnjaka sa novosadskog Fakulteta tehničkih nauka i grupe okupljene oko AlfaNum projekata.

Sinteza govora na osnovu teksta (TTS) je najstarija govorna tehnologija, i njeni počeci sežu još u 18. vek, kada su se pojavile prve “mašine koje govore”. U međuvremenu je u toj oblasti došlo do dramatičnog razvoja, u najvećoj meri zahvaljujući razvoju računarske tehnologije u poslednjih nekoliko decenija. Za uspešnu sintezu govora na osnovu teksta potrebno je znanje iz brojnih oblasti, počev od akustike, fonetike i lingvistike, pa do matematike, telekomunikacija, obrade signala i programiranja. Cilj sinteze govora je da na osnovu ulazne informacije u tekstualnom obliku generiše govorni signal razumljiv čoveku. To podrazumeva da sintetizovan govor mora da zvuči prirodno, tj. da bi trebalo da poseduje intonaciju karakterističnu za prirodan ljudski govor.

Please follow and like us:

3 comments

 1. Gorane za ovaj sintetizator govora znam od pre nekih 2 godine i bas mi je drago da je RT vojvodina uvela pa makar i probnu verziju za ovakva lica .
  Lep gest :) i svaka cast momima sa Fakulteta tehničkih nauka i AlfaNumu

  Odmah cu da javim mom bratu od strica koji je slep.Koji ce u skorije vreme da uzme net.Pa ce moci u svako doba dana noci cuti sveza dogadjanja.Ako zazivi ova test verzija(nadam se da hoce : ) )
  On poseduje taj sintetizator govora i zaista na svom laptopu moze da “procita” sve kao i mi koji vidimo.

  Inace da napomenem za neupucene cena sintetizatora govora za slepe i slabovide osobe je negde oko uff..da se setim (sad cu mozda i slagati cenu ) mislim..oko.. 300 evra .Ako gresim ispravite me.Ipak…po meni preskupo :( Jos kad bi bio malo jeftiniji bar 200 evra mislim da bi se svim slepim osobama isplatilo imati tako nesto na svom racunaru .

 2. Ukoliko je to cena pojedinačne licence za krajnje korisnike, onda je svakako mnogo, a i na drugoj strani, država bi morala da se uključi u ovakce i slične projekte.

 3. Uspeli smo da se izborimo da budu besplatni lični primerci anReadera (govornog softvera za slepe). Slepe osobe bi za ovo trebale da znaju preko svojih organizacija, a mogu da ih uputim za informacije i na preduzeće AlfaNum koje vrši distribuciju tog softvera (www.alfanum.co.rs).
  Mi na FTN i u AlfaNumu koji razvijamo govorne tehnologije smo posebno ponosni na primene koje pomažu osobama sa invaliditetom i godinama ulažemo napor da im organizujemo obuke i sl. Tako smo doprineli da se za nekoliko godina udesetostruči broj slepih korisnika računara u Srbiji.

  Napomenuo bih da govorne tehnologije, pa i ovaj svetli primer u RTV Vojvodina, imaju i daleko širi značaj i mogu da budu od koristi i za starije ljude, pa i za sve one koji intenzivno koriste računar jer mogu da rade nešto drugo dok im računar čita najnovije vesti. Nadamo se da će primer RTV Vojvodine slediti i brojne druge institucije, a mi se pripremamo da im za to pružimo podršku. Najvažnije je da dalje usavršavamo kvalitet sintetizovanog govora kao i prepoznavanja govora na srpskom jeziku jer se ove nove tehnologije zbog zavisnosti od jezika ne mogu lako uvesti iz inostranstva.

Comments are closed.