Set-Up Box po glavi stanovnika

Categories TehnologijaPosted on

VuduU petak ministarka Matić najavi ubrzanu digitalizaciju TV prostora u Srbiji tako da bi se do 2012. potpno prešlo na digitalno emitovanje.

Takođe, bar prema najavi, država je spremna da izdvoji od 15 do 40 miliona evra za nabavku Set-Up Box-ova potrebnih za prijem digitalnog signala, tako da se isti podele pretplatnicina. Pitanje je samo kako će odlučiti ministarstvo, odnosno da li će se ići po broju pretplatnika (električnih brojila) ili će se ići samo na tzv. “ugrožene kategorije”, u koju pravo rečeno, spada pola Srbije. Od ovoga će zavisiti i krajnja cifra izdvajanja.

Za one koji se spremaju za nabavku novih TV aparata važno je da će budući digitalni TV signal emitovati po MPEG 4 i DVBT 2 standardima koje neisupunajva većina današnjih TV aprata sa ugrađenim digitalnim tjunerima.

Uglavnom, idemo krupnim koracima ka digitalizaciji TV spektra, a pored državne TV i sve ostale TV stanice će morati da se prilagode novim standardima, u čemu će im pomoći i RTS koji će izdvojiti emisionu tehniku u posebnu firmu koja će uslužno emitovati i program drugih stanica.

Please follow and like us:

3 comments

  1. I opet će RTS (čitaj država) kontrolisati etar i ubirati profit od emitovanja… lepo su to smislili… :(

  2. Istina Milorade, koliko god država “oslobađala” etar, toliko ga i sužava kreiranjem raznih agencija i izvođenjem određenih postupaka. Sa druge strane, postoji neophodnost kontrole nacionalnog dobra, koja mora biti “transparentna” – setite se samo priče o dozvolama za RTL i Fox.

    Takođe, ono što nisam pomenuo, standardi su manje-više nebitni, mnogo je bitnije šta za šta se koristi nacionalno dobro, i kakav nam se program nudi. Trenutno stanje je neprihvatljivo!

  3. I još nešto ;) bojim se da ćemo na kraju svi mi o svom trošku nabaviti uređaje koji isponjavaju zadate standarde, a da će ih država naknadnom “uredbom” nacionalizovati – nešto poput električnih brojila ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *