Šećerna vodica, Coca-Cola i iluzija diverziteta

Categories InternetPosted on

Docent sa državnog univerziteta Michigan Philip H. Howard sa grupom istraživača izveo je 2008. veliku istraživačku studiju tzv. soft pića – naški rečeno raznih vrsta cola. U SAD gde je i bio fokus istraživača 89% tržišta bezalkoholnih pića drže 3 kompanije, a njihova dominacija prikriva se navodnim velikim izborom na policama prodavnica.

Jedan drugi istraživač Steve Hannaford, ovu pojavu naziva “pseudovarijetetom” ili iluzijom različitosti, odnosno perfidnim korporativnim prikrivanjem pravog izbora. Kako bi svi zainteresovani, a posebno POTROŠAČI mogli da vizuelizuju ovaj nedostatak diverziteta, ovaj grupa je kreirala klaster dijagram osnovnih brendova bezalkoholnih pića i njihovih surogata (zajedno sa vlasništvom nad brendovima i licencnim vezama).

Rezultat je poražavajući, zabeleženo je 987 varijeteta, koji se prodaju “ispod zastave” 195 brendova, a samo Coca-Cola, Pepsi i Dr. Pepper vlasnici su licenci nad 407 “različitih” bezalkoholnih pića:

  • Coca Cola ima 25 osnovnih brendova i čak 133 varijeteta
  • Pepsi poseduje 17 brendova i čak 161 varijeteta pića
  • Dr. Pepper Snapple grupa ima 21 brand i takođe velikih 113 “različitih” pića

Iluzija različitosti u industriji bezalkoholnih pića postiže se prikrivanjem vlasništva, te osnivanjem ćerki-firmi i podbrendova dok u osnovi svih proizvoda čine voda i zaslađivači samo konkretizovaniu različitim odnosima.

U nastavku možete videti klaster dijagram, a za zumiranje kliknite na sliku:

Please follow and like us: