SearchBack umesto Trackback-a

Categories InternetPosted on

TrackBack funkcionalnost je zbog zloupotreba spamera je u poslednje vreme postala bespredmetna, te sam je zbog toga i deaktivirao na blogu. Ipak, zahvaljujući XML-u postoji prihvatljivo i svrsishodno rešenje u vidu SearchBack linkova, odnosno linkova sa drugih sajtova (pre svega iz domena blogosfere) prema sadržajima na vašem sajtu koji su zabeleženi i indeksirani od strane Google blog-pretraživača. Ideja nije nova, ali je pomalo zapostavljena.

Google blog search rezultati

Pošto ovaj pretraživački servis Googlea nudi i RSS izvor za sve rezultate pretraživanja, upotrebom operatera “link:” moguće je dobiti linkove svih lokacija koje linkuju dotični sadržaj na vašem sajtu, i to u XML formatu koji može da se parsira, konvertuje i prikaže linkove u prigodnom formatu.

Ovim se dobijaju relevantni i precizni linkovi ka posmatranom Web sadržaju, lišeni bilo kakvog spama. Evo primera jednog blog zapisa koji je linkovan od strane drugih blogova. “Redovan” rezultat pretraživanja bi izgledao ovako (Google stranica), dok se nakon povlačenja i parsiranja RSS-a dobija rezultat kao što vidite na ovoj stranici u sekciji SearchBack linkovi (Šta drugi kažu na ovu temu?). Dobra stvar je to što se, pored spoljnih linkova, prikazuju i interni linkovi, tako da se dobija još jedan kvalitet.

SeachBack linkovi nakon parsiranja

Please follow and like us: