SBB EON u praksi

Categories TechnoPosted on
SBB EON platforma
SBB EON platforma
SBB EON platforma

Nakon veoma pompeznih najava SBB je danas lansirao EON platformu zasnovanu na United Cloud TV sistemu. Kako je bilo pompezno najavljeno – u stilu “ukidamo stari D3 GO koji ne valja ništa i sada vam predstavljamo revoluciju u vidu EON-a” prosečan korisnik je očekivao “revoluciju“.  Ali zapravo nje nema.

Radi se zapravo samo o novom interfejsu koji je u backend-u sada povezan na mnogo bržu United Cloud TV platformu pa je odziv sada brži. Novi intefejst je vaom sličan onon sa D3 GO i tu nema nekih unapređenja, osim mogućnosti odloženog gledanja do 7 dana, što je opet rezultata novog, moćnijeg Cloud-a u pozadni.

S druge strane, SBB ima hardverski problem – nova platforma je podržava putem mobilnih aplikacija kao i pre, ali na običnim i Smart TV uređajima ne funkcioniše. I neće funkcionisati sve dok tek sledeće godine SBB ne pribavi nove kompatibilne risivere. Novi EON TV radi samo na Android TV uređajima novije generacije (čitaj modeli za 2017.) tako da oni kojima ovo bude interesantno mogu da koriste platformi samo na mobilnim uređajima.

Kako je planiranao korišćenje EON platforme preko Android TV aplikacije, jedina prava korist od prelaska na novi sistem je zapravo za SBB koji više neće morati da obezbeđuje risivere. Ali, na ovo će se popričekati, s obzirom na siromaštvo ovog društva i slabo zanavljanje tehnike.

Ukratko, SBB-ov EON TV suštinski donosi samo malo brži odziv i suvišnost risivera samo ukoliko posedujete Android TV kompatibilni prijemnik.

Please follow and like us: