Samsung I7500 Galaxy na Google Androidu

Categories MobilePosted on

Samsung I7500 Galaxy koji od nedavno u ponudi Telenora Srbija sa jednim od Internet paketa. Radi se o pravom osveženju iz Samsunga koji je sve svoje smartphone zasnivao na već zastareloj Windows Mobile platformi, pa je tako ovo Samsungov prvenac na Google Android mobilnoj platformi. Imao sam prilike da testiram većinu Samsung pametnih telefona, ali je ovo sigurno njihov najbolji produkt, pre svega zahvaljujući mnogo upotrebljivijem Androidu, ali i ukupnoj kompletnosti funkcija.

Karakteristike

Pored pomenutih prednosti, stilizovani dizajn Galaxyja u izduženoj candybar formi deluje veoma privlačno. Istovremeno, za razliku od konkurencije sa svojih 11,9 mm veoma je tanak i ne rezlikuje mnogo od “običnog” telefona, a “na ruku” mu ide i težina od samo 116 grama.

Frontalnim delom komunikatora dominira 3,2 inčni AMOLED ekran osetljivim na dodir. Rezolucija je sjajnih 320 x 480 px, prikaz je jasan, oštar i svetao, a osetljivost ekrana i responzivnost ekranskog interfejsa je izuzetna, na nivou famoznog iPhonea. Microsoftov Windows Mobile daleko zaostaje za brzinom i funkcionalnošću Google Androida, te ukoliko ubrzo ne izbaci na tržište adekvatni konkurentni OS, najverovatnije će otići u zaborav.

Zahvaljujući dimenzijama i candybar formi, eru telefon dobro nalaže u ruci i apsolutno može da se kontroliše samo jednom rukom. Ekranska QWERTY tastatura na prvi pogled, zahvaljujući naizgled uskim tasterima deluje neprecizno, ali zahvaljujući softveru teško i vrlo retko će se desiti da omašite taster.

Osim ekrana, koji čini osnovu korisničke interakcije sa Galaxyjem, na raspolaganju je ispod ekrana i 5 funkcijskih, te četvoropoložajna navigaciona klackalica sa Ok dugmićem u sredini. Na bokovima je još dva, tri tastera – dugme za kontrolu kamere, Volume klackalica i Lock-Unlock dugme.

Na vrhu su smešteni višenamenski  USB priključak, i za divno čudo – 3,5 mm audio konektor za eksterne slušalice. Na poleđini nalazi se samo odlična 5-megapikselna kamera i mini blic. Samsung je inače poznat po impresivnim kamerama na mobilnim telefonima, pa je tako i ova neuobičajeno dobra za jedan smartphone.

I pored svega nabrojanog,  Samsung I7500 krije još impresivniju specifikaciju uključujući tu 8 GB interne memorije dodatno proširive microSD karticama do 32GB, Wi-Fi funkcija (Wi-Fi 802.11 b/g) radi besprekorno i “hvata” signal sa AP-ova čak bolje nego neki laptop računari, standardno su podržani Bluetooth i Stereo prenos, a neizbežna je i GPS navigacija.

Google Market

Naravno, kako se radi o Androidu, u potpunosti podržava Google mobile servise kao što su Gmail, GTalk, Google Maps, Google Search i YouTube. Servisi su isprepletani i rade u potpunosti interaktivno; dovoljno je na desktopu ukucati traženi pojam i “za sekundu” ćete dobiti odgovor. Samsung Galaxy dolazi sa svim neohodnim aplikacijama za rad na terenu, ali pravo bogatstvo i ogroman potencijal za korišćenje ovog komunikatora predstavlja Google Market, odnosno servis preko koga se dolazi do ogromnog broja besplatnih Android aplikacija. Naravno, ima tu komercijalnog softvera, ali većina onoga što će vam ikada zatrebati možete pronaći na Marketu koji se lako pretražuje i dobro je sortiran

U narednim blog zapisima posebno ću se osvrnuti na neke korisne i sjajne Google Androdi aplikacije do kojih možete doći preko Marketa.

Mobilni Internet

Smartphone ne bi bio od koristi ukoliko vam u svakom trenutku i na svakom mestu ne bi imali pristup Internetu. Sa Galaxyjem Internet vam je uvek na raspolaganju, samo je pitanje kojom brzinom ćete dosegnuti globalnu mrežu. Brzu internet konekciju ostvaruje preko HSDPA ili Wi-Fi konekcije.

Tamo gde je dostupan 3G signal, a u većini gradova jeste, možete pristupiti Webu brzinom i do 7,2 Mb/s, a istovremeno zahvaljujući velikom broju besplatnih hot-spotova uvek imate alternativu.

Ipak, kako Samsung I7500 Galaxy dolazi u Telenor paketu sa čak 5 GB protoka, uopšte ne morate brinuti o ostvarenom saobraćaju. Prosto seveoma brzo naviknete da ste non-stop na Webu, u hodu uvek pored vas su: Internet, e-mail, instant messaging, Google pretraga, Google mape, Twitter, Facebook…

Do sada nezamislivo, a evo sada ostvarljivo.

Cena Samsung Galaxyja kreće se od 14.990 dinara u najjačem paketu Prenesi 1500, a u okviru trenutne promocije – svakom kupcu narednih 6 meseci besplatno su na raspolaganju po 5 Gb protoka svakog meseca.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *