Sajber reči

Categories Internet, KulturaPosted on

svblognarrowweb300x5060rv5

Današnji “Kulturni dodatak” Politike u rubrici Slovo o jeziku donosi analizu upotrebe i rešenja u skladu sa opštim pravopisnim načelima a odnose se na upotrebu leksema veb (the web) i sajber (cyber).

Ova dva leksema su u sve većoj upotrebi i ne više samo u računarskim časopisima i emisijama, već u širokoj upotrebi. Ušle su u srpski jezik iz engleskog jezika; Veb (web) sa izvornim značenjem “mreža” i Sajber (cyber – vladatimiupravljati) koja se pojavila kod nas pre nekih 30 godina kao fonetska varijanta kiber (kibernetika, kibernetički).

U rečnicima stranih reči web je imenica muškog roda i možete se upotrebljavatu kao zamena za opet stranu reč internet, dok je sajber nepromenljivi pridev.

Sajber

Prema Pravopisu srpskog jezika ukoliko je prvi član dvočlane kontrukcije  strana reč i shvata se kao pridev u odnosu na drugu reč, ovakakv spoj treba pisati odvojeno! Po tom pravilu pišu se i složenice sa formatom sajber:

 • sajber prostor
 • sajber pirat
 • sajber flert
 • sajber kafe
 • sajber klub

Direktne pozajmljenice kao što su sajberspejs ili sajbernaut pišu se spojeno.

Veb

Na osnovu pravila pisanja leksema stranog porekla u složenim nazivima treba pisati sa crticom:

 • veb-mejl
 • veb-sajt
 • veb-adresa
 • veb-dizajner

Please follow and like us:

2 comments

 1. Prof. Rada Stijovic u tekstu “Sajber reci” objasnjava da “veb” izvorno znaci “paukova mreza” i da se u recnicima definise kao “svetska komjuterska mreza koja putem telefona i satelita povezuje manje kompjuterske mreze”, sto znaci da se moze upotrebljavati umesto “interneta”, dok se “sajber” odredjuje kao skracenica od kiberneticki i definise “koja se odnosi na kompjutere i na informacione sisteme”.

  Medjutim, “veb” je sistem međusobno povezanih, hipertekstualnih dokumenata koji se nalaze na internetu, sto znaci da se ne moze upotrebljavati umesto mreze “internet”, dok je “sajber” (bolje “kiber”) skracenica od “kibernetike” – grane nauke koja kombinuje teoriju i istraživanja u domenu komunikacionih i sistema upravljanja organizmima i mašinama.

  Veb je oblik medija, mada je on dostupan pojedincima i van medija.

  Sajber je zamena za kiber, samo ako je sajbernetika zamena za kibernetiku. Kiber(netski) kriminal je zamenjen sa visokotehnoloski kriminal u Zakonu o potvrđivanju Konvencije o visokotehnološkom kriminalu

 2. hvala vam na ovom tekstu. Nisam do sada vidjala ovako pregledno objasnjeno i cini mi se da svi pisemo onako kako ”mi mislimo da treba”, a nikako da vidimo neka pravila.

Comments are closed.