Saab 9-5 na test-stazi Hällered

Categories AutomobiliPosted on

Drugi dan boravka u Trollhatenu započeli smo ranim obilaskom produkcionog pogona Saaba odakle izlaze nova Saab vozila na jedinstvenoj proizvodnoj liniji koju oni karakterišu kao state-of-art.

Nakon uvodne prezentacije Gunnara Bruniusa izvršnog direktora proizvodnje koji je prisutne upoznao sa proizvodnim mogućnostima fabrike i tehničko-tehnološkom bazom, u prezentacionom voziću domaćini su nas proveli kroz sve proizvodne pogone od body shopa do Launch centra gde se nalazi finalni odsek zadužen za testiranej novih vozila.

Saab Plant in Trollhättan

Na početku svake proizvodne deonice stoje proizvodni planovi tako da svi uključeni u proces proizvodnje tačno znaju koliki je target i koliko su psotigli od toga, te kolike korekcije treba preduzeti. Zanimljivo je da je nekim pristunim novinarima radu u fabrici izgledao “usporen”, odnosno da nema neke trke unutar proizvodnog pogona, da bi Gunnar pojasnio da se neopterećujući (po radnike prvenstveno) ritam obezbedio zahvaljujući optimizaciji radnih mesta, povećanju efikasnosti i ergonomije.

New Saab 9-5 Test drive
Iz ovih limenih rolni nastaju svi Saabovi

Saab Plant in Trollhättan

Obilazak fabrike završili smo brifingom pred polazak na test stazu Hällered udaljenu oko 90 kilometara od Trollhattena a pripada zapravo kompaniji Volvo.

New Saab 9-5 Test drive

Naime, Hällered kompleks pripada kompaniji Volvo, ali jedni drugima Saab i Volvo čine usluge, tako da Saab koristi njihove test poligone, dok Volvo koristi Saabov vazdušni tunel. Naravno, zbog čuvanja poslovne tajne ceo Hällered kompleks je okružen žicom pod naponom, a nama je pred ulazak pružen na potis ugovor-izjava da ono što vidimo ne prenosimo u medijima, takođe od ulaska do dolaska na unutrašnju test stazu, zaposleni iz Volvoa preuzeli su volan a svi prisutni su morali da sve uređaje za snimanje prebace u gepek.

New Saab 9-5 Test drive

New Saab 9-5 - Hällered Test Track

Organizacija u Saabu je čudo, u samom centru staze, padoku, oraganizovan je pravi mali press centar sa prigodnim keteringom i svim potrebnim za novinare, od struje za laptopove do broadband bežične mreže. Svi novinari imali su prilike da lično u koliko su god želeli krugova provozaju sjajnu stazu sa adekvatnim preprekama poput slalova i testa “severnog jelena” – karaktersitičnog testa stabilnosti i upravljivosti u uslovima nagle promene pravca.

I šta reći, novi Saab 9-5 je superioran na asfaltu, bez greške, bez ikakvog zanošenja prolazi se test servernog jelena, dok dugačke krivne i zavoje slobodno možete forsirati do limita – u ovom sličaju duge krivine 9-5 je savladavao sa do nezamislivih 140 km/h sa točkovima čvrsto “zalepljenim” za kolovoz.

New Saab 9-5 - Hällered Test Track

Sve to, omogućavala je najjača pogonska grupa – V6 motor zapremine 2,8 litara koji pruža svih 300 KS i u kombinaciji sa XWD pogonom na sva četiri točka. Ovaj V6 omogućava da ovu grdosiju poterate do 100 km/h za samo 6,9 sekundi.

New Saab 9-5 - Hällered Test Track

Kako se radi o modelu sa najvišom Aero opremom, ovaj 9-5 je imao sve, a nabrojaću samo ono najupečatljivije: sportska električna sedišta podesiva po svim pravcima i uglovima, sa perforiranom kožom koja se hladi i greje te reaktivnim sistemon naslona za glavu, bi-ksenon adaptivna svetla, Head-Up displej za prikaz najvažnijih parametara vožnjei navigaciju, navigacioni sistem sa 8-inčnim LCD ekranom osetljivim na dodir, tu je u Harman-Kardon ozvučenje sa 11 zvučnika, sportsko oslanjanje i ogibljenje, zatim Infotainmen sistem sa sve hard diskom i USB konektorom, 19-inčne alu-felne i keyless otključavanje i startovanje vozial na dugme…

New Saab 9-5 - Hällered Test Track

Sve u svemu oduševljen sam novim 9-5 modelom koji će uz atraktivne cene sigurno uzeti svoj deo premium tržišta, a i i posvećenošću Saaba da izgradi “automobil oko čoveka-vozača” i da mu ga u potpunosti podredi. Imam još dosta snimljenog materijala, pa ću ga sukcesivno objavljivati na ovom mestu, uz mnogo zanimljivih priča vezanih za ovaj skandinavski brend.

Please follow and like us:

Comments are closed.