Saab 9-5 Aero

Categories AutomobiliPosted on

Saab 9-5 Aero

Juče sam, na kratko vreme na žalost ;) imao prilike da se pobliže upoznam i provozam sa Saabovom "raketom" Saab 9-5 (sedanska varijanta) u najvišem paketu opreme Aero. Ova "piksla" modela 9-5 predstavljena je 2005. i sigurno zahteva reviziju, koja se prema nekim izvorima očekuje već sledeće godine.

Na oko, ovaj 9-5 ima veoma privlačnu izduženu (483cm) dinamičko-sportsku liniju koja je obogaćena jedinstvenim dizajnerskim rešenjima, a konkretno ova Polar White boja mu neodoljivo "čuči" (generalno, svetlije boje mu mnogo bolje priliče).

Saab 9-5 Aero

Ovo se pre svega odnosi na prednji kraj koji je i više nego prepoznatljiv zahavaljujući hromiranom okviru koji zaokružuje prednje farove i rešetku hladnjaka, i ovo je glavna različitost u odnosu na prethodnike, a dizajn je inspirisan noćnim izgledom animalnih očiju (Animalvision).

U pogledu enterijera, prostora za putnike i kokpita nema radikalnih izmena u odnosu na prethodnike. Ono što se ističe kod enterijera su neverovatno udobne sportske kožne "fotelje", koje su zapravo poseban podsistem za vozilu i predstavljaju njegovu komparativnu prednost.

Saab 9-5 Aero

Sedišta su izrađena od najkvalitetnije kože koja je u slučaju ovog konkretnog "trima", u beloj boji. Prednja sedišta su potpuno "elektrifikovana" i zahvaljujući elektro-motorima omogućavaju lako podešavanje idelane pozicije pomeranjem višepoložajnog prekidača.

Sistem čak dozvoljava memorisanje do 3 vozačka položaja koja se uparuju sa lično specificiranim ključem, tako da daljinskim otvaranjem vozila, sedište automatski vrši korekciju prema unapred memorisanim parametrima.

Saab 9-5 Aero

I to nije sve, pored uobičajeno za premijum klasu prisutnog grejanja sedišta, prednje fotelje imaju i funkciju hlađenja koja sprečava poznati osećaj "zalepljenih leđa". Kroz perforiranu kožu sedišta ventilatori u 3 brzine obezbeđuju putnicima super osećaj hlađenja i na taj način omogućavaju ugodno putovanje na dužim relacijama.

I, to nije sve, ova sedišta su opremljena i originalnim bezbednosnim AHR (active head restraints) sistemom koji deluje u slučajevima pozadinskig udara u vozilo, kada usled reakcije glave putnika nakon udara imaju snažno kretanje u nazad, sa velikim izgledima za povređivanje vratnog dela kičme. AHR sistem inteligentno deluje u ovim slučajevima i pomera naslon za glavu gore i napred, kako bi aposorbovao silu reakcije na glave putnika.

Saab 9-5 Aero

Prava poslastica ovog švedskog čuda je izvanredni benzinski turbo motor zapremine 2,3 litre koji oslobađa 260 KS uz ogromnih 360 Nm obrtnog momenta koji je dostupan u neverovatnom rasponu od 1800 do 5200 obrtaja u minuti. Drugim rečima, kada god pipnete papučicu gasa možete osetiti neobuzdan odziv snage.

U ovaj testni model bio je ugrađen 5-brzinski automatski menjač koji omogućava da 9-5 od 0 do 100 km-h ubrza za samo 8,2 sekunde, dok je kod manualnog menjača ovo osnovno ubrzanje na nivou "trkalice" sa 6,5 sekundi do "stotke".

Saab 9-5 Aero

Naravno, ubrzanja koja su na nivou Porschea 911 imaju svoju manu koja se ogleda u nešto većoj potrošnji goriva, što u realnim uslovima nosi prosečnu potrošnju od preko 10 litara na 100 km. Kako bilo, profil kupaca "devet-petice" sigurno ne brine o visini utroška goriva.

U nastavku možete videti kratki video koji može bilže da dočara eksterijer i enterijer ovog automobila, te možete videti kako radi Night Panel funkcija.

Info
Više fotki možete videti na Flickru.

Više informacija o dileru
MVM Motors
www.mvmmotors.com
saab@mvmmotors.com, m.milosav@mvmmotors.com
064/826 66 55

Please follow and like us: