Saab 9-3 TurboX

Categories AutomobiliPosted on

Šta bi ste rekli kada bi vam auto-kompjuter nakon startovanja javio “Ready for take-off!” – mislili bi da ste u avionu. E, upravo takava efekat i osećaj izaziva Saab 9-3 TurboX u Limited Edition izdanju koji sam danas bar na kratko imao prilike da provozam.

Ova Limited Edition serija je vrlo retka, na početku ih je napravljeno negde oko 800 primeraka, da bi se produkcija završila na 2000 primeraka, i ovo je jedini primerak u Srbiji, a koliko sam saznao u našem okruženju ima još dva primerka u Hrvatskoj.

Ograničenu seriju krase i specijalne odlike, dvostepeni turbo V6 motor od 2,8 litara snage 280 KS i obrtnog momenta koji prelazi 400 Nm, te specijalne 19 inčne matirane felne sa soecijalnim pneumaticima za vožnju preko 200 km/h – ovo mu omogućava da prosto leti! Od nule do 100km/h za samo 5,7 sekundi, sa sličnim međuubrzanjima.

Upravljivost je fantastično precizna i direktna, a tome pored silnih elektronskih sistema pomaže i Saabov ReAxes podsistema koji prilikom skretanja zakreće točkove na zadnjoj osovini čime smanjuje poluprečnik skretanja.

Ima sve od dodatne opreme što možete i ne možete zamisliti, kao i ostali modeli 9-3 u najvišoj Aero  opremi plus dosta dodatnih stvari, a treba istaći samo 10 vazdušnih jastuka; Harman Kardon ozvučenje sa 10 zvučnika; zonska klima; inteligentna kožna sedišta sa grejanjem, hlađenjem i memorisanjem položaja; zatim 5 inčni touchscreen LCD ekran preko koga se kontroliše se osistem i GPS navigacija i još mnoga, mnogo toga.

Sve u svemu apsolutno zadivljujuće, osim u pogledu ekonomičnosti ;) Ovaj auto se ne vozi na malom broju obrtaja i ne zna za štednju, pa ako ste “jači na gasu”, usisaće i preko 15 litara na 100 kilometara. Ali onom kome se svide njegove performanse i ne misli na štednju, sigurno će pristati na ekonomski kompromis.

Više slika pogledajte u galeriji na Flickru.

Please follow and like us:

Comments are closed.