Saab 9-3 1.9 TTiD Aero – Born From Jets

Categories Automobili, TechnoPosted on

Saab 9-3 1.9 TTiD Aero

Juče sam zahvaljujući kolegama i drugarima iz novosadskog MVM Motorsa (Opel/Chevrolet diler), imao jedinstvenu priliku i veliko zadovoljstvo da se upozna i testiram u relanim voznim uslovima jedan od najlepših automobila današnjice – Saab 9-3 1.9 TTiD Aero.

Saab 9-3 1.9 TTiD Aero

MVM Motors, na zadovoljstvo poklonika i vlasnika Saab vozila, krajem meseca postaje drugi zvanični Saabov predstavnik u Srbiji, čime će ovaj poznati i priznati auto-brand steći mnogo bolju poziciju na lokalnom tržišu. Namerno naglašavam pozicijju, a ne popularnost u smislu masovnosti, jer Saab i nije brand namenjen širokim masama, već odabranim poznavaocima i posvećenim automobilistima koji znaju da cene izuzetne performanse i konstantne tehnološke inovacije.

Saab 9-3 1.9 TTiD Aero

O Saabu

Iza današnjeg Saab stoji više od 60 godina razvoja i delovanja na polju automobilizma, a sve zasnovano na inženjerskoj tradiciji razvoja vazduhoplova. Sve je počelo davne 1937. Godine kada je pod imenom „Svenska Aeroplan Aktieboalget“ (Švedska fabrika aviona) u Trollhattanu kraj Geteborga osnovana kompanija na čijim se originalnim temeljim i dan danas proizvode Saabova vozila.

Zapravo, koreni dosežu još od malo ranije, od 1930. Godine kada je kada je u Linkepingu kao zasebna proizvodna grupa osnovano vazduhoplovno odeljenje „Švedskih železnica“ namenjeno za proizvodnju aviona. Glavni produkt tokom ranih 40-tih bili su borbeni avioni i to po svenu jedinstvenog koncepta i dizajn rešenja.

Prvi u nizu bio je lovac SAAB 21 tada jedinstvenog duplog trupa sa motorom i pogonskom elisom iza pilota. Nakon II svetskog rata isti koncept napopunjen je mlazinim motorom, čime nastaje produkcije višenamenskih SAAB lovaca-bombardera koji spadaju u sam svetski vrh.

Sa proizvodnjom automobila kreće se 1949. u pomenutom Trollhättanu kada je dizajniran SAAB 92, opet dizajnerski i konceputalno potpuno revolucionarno vozilo koje svoj aerodinamični (aerodinamika tada je u auto svetu još na pionirskom nivou) kapljičasti koncept nasleđuje iz vazduhoplovne tradicije. Njegov koeficijent otpora vazduha bio je 0,31 što je dan danas u vrhu auto-industrije.

SAAB 92 po svemu je bio ispred svog vremena, od dizajna i primenjenih rešenja do dvocilindričnog dvotaktnog motora koji je oslobađao 25KS. Bio je to prvi automobil dizajniran u vazdušnom tunelu jer se njegov razvoj vodio principima avio-modeliranja. Model 93, daleki predak ovog današnjeg modela pojavio se na putevima 1955.godine, a za njegov dizajn odgovoran je niko drugi nego Sixten Sason – čuveni švedski dizajner, nosilac poznatog skandinavskog industrijskog oblikovanja zasnovanog na praktičnosti.

Saab 9-3 1.9 TTiD Aero

Nove tehnologije

Saab

je po mnogo čemu jedinstven, ali je svakako poznat po tehnološkim iskoracima koje su potom pratili drugi proizvođači.

Saab

je prvi uveo pogon na prednje točkove, aerodinamično modeliranje, avionski zakrivljen vetrobran, čistač prednjih farova, pojasevi za vezivanje u dve tačke, bočna ojačanja u vratima i još mnogo toga. Inovacija je zaista mnogo, ali evo pomenuću još samo ona najpoznatija, a to su grejanje sedišta, hatchback koncept sa proširenjem prtljažnog prostora obaranjem zadnjih sedišta, klima uređaj bez CFC-a, zatim sistem ventilacije sedišta, i naravno TURBO.

TURBO koncept je originalna zamisao po prvi put izvedena u Saabu 99 koja po principu „manje je više“ sa istom zapreminom motora izvlači više snage i ukupne efikasnosti. Zahvaljujući ovome, sa blago modifikovanim modelom

9-3

Viggenom koji je imao snagu od neverovatnih 780KS, čuveni relista

Per Eklund

pobedio je u brdskoj trci Pikes Peak na 12 milja sa 156 krivina i visinskom razlikom od čak 4.300 metara. Ova „raketa“ od vozila dostizala je 100km-h za samo 2,3 sekunde!

Saab 9-3 1.9 TTiD Aero

Saab 9-3 1.9 TTiD Aero

 

O Saabu se ima još mnogo toga reći, ali treba naći dovoljno prostora za toliki materijal ;) zato, da se vratim na ovaj današnji testirani model. Do negde 2000.godine, praktično do momenta kada ih je preuzeo GM, Saabova vozial pratila je fama da su izuzetno performansi i bezbedni, ali da nisu mnogo privlačni za oko. Prvom dekadom 21 veka sve se promenilo, a

9-3

je poslednji izdanak dizajn promena, i po meni spada u najlepše automobile u salonskoj klasi (ako nije i najlepši).

MVM Motors Novi Sad

Eksterijer

Saab 9-3 1.9 TTiD Aero9-3

Sport Sedan dolazi u 3 varijeteta opremljenosti: Linear, Vector i kao najviši – Aero. Aero oprema pored svih komoponenti iz dva niža paketa podrazumeva samoventilirajuća sportska AERO sedišta sa mogućnošću memorisanja vozačke pozicije, sportsku šasiju i sportsko vešanje (niže, ali ne tvrdo i neudobno), karakterističnu dvostruku izduvnu cev, ksenonske farove i 17“ aluminijumske točkove.

Spoljašnost je više nego privlačna, klinastog kocepta, oštrih ali ne preoštrih dinamičnih linija, sa izrazitim sportskim naglaskom. Aero oprema podrazumeva poseban frontalni spojler koji podseća na uvodnike vazduha mlaznjaka, te ga ovim rešenjem distinktivno izdvaja od bilo kog drugo vozila na drumu. Prednji farovi obogaćeni su horizontalnom LED svetlosnom linijom koja čini automobil čini širim, znatno agresivnijim i prepoznatljivim tako da će drugi učesnici u saobraćaju kada pogledaju u retrovizor, bez obzira da li je dan ili noć, znati da jedan

Saab

iza njih.

Saab 9-3 1.9 TTiD Aero

Progresivni eksterijer nema suvišnih detalja, oslobođen je svih nepotrebnih „dodataka“. Sportsko-dinamičnim repom dominira zadnja svetlosna signalizacija obogaćena sistemom protiv zaleđivanja tako da uvek možete biti sigurni da ostali vide kada pritisnete papučicu kočnice.

Saab 9-3 1.9 TTiD Aero

Enterijer i usability

 

Ono što je karakteristično za sve

Saab

modele, kreirane pod krilaticom „

Born from Jets

“, pa i za ovaj je da su „izgrađeni oko vozača“ (pilota), što znači da ceo proces razvoja kreće od vozača, i on je tokom celog procesa uvek u centru pažnje. Zato i kabina po svemu podseća na avionski kokpit. Bukvalno sve komande i upravljački sistemi okrenuti su vozaču, tako da je i sama frontalna konzola zakrenuta ka njemu, a koliko se otišlo daleko u „

driver-centric

“ dizajnu govori i podatak da automatski klima uređaj deli prostor u dve zone, jedna je za vozača, a druga za ostale putnike.

Saab 9-3 1.9 TTiD Aero

Saab 9-3 1.9 TTiD AeroErgonomija kokpita

dizajnirana je tako da potpuno približi interakciju između vozača i automobila: instrumenti i kontrole grupisani su u logične grupe, one najčešće korišćenje nalaze se na točku kožom presvučenog upravljača.

A od brojnih inovativnih rešenja izdvajaju se „

Night panel

“ – funkcija koja pritiskom na dugme u noćnim uslovima vožnje isključuje sva svetla i pokazivače u kabini osim brzinomera koji se zatamnjuje pružajući vozaču mogućnost da se potpuno fokusira na noćno okruženje, i

ComSense

sistem dizajniran da smanji uznemiravanje vozača programiranim kašnjenjem audio-vizuelnih upozorenja.

Saab 9-3 1.9 TTiD Aero

Pun komfor upotpunjuju sistemi poput

Profilera

koji obezbeđuje punu personalizaciju podešavanja vozila uz memorisanje svih parametara, zatim funkcija glasovnih komadi za kontrolu tzv.

Infotainment

sistema te integraciju sa mobilnim telefonom preko

Bluetootha

, koji se zatim takođe kontroliše glasom. Audio ugođaj upotpunjuje izvenredni

Bose

CD-MP3 plejere sa 7 zvučnika.

Motor

 

Onima koji se opredele za

Saab

na raspolaganju je nekoliko bezinskih i dizel agregata, te

BioPower

agregati koji kombiniju bioetanol sa drugim gorivima ili su stoprocentno pogonjeni bioetanolom. Konkretno kod modela koji sam vozio

Saab 9-3

TTiD ugrađen je dizel koji raspolaže sa 180 konjskih snaga i neverovatnih 400Nm obrtnog momenta dostupnih u svakom momentu što je od neprocenjive važnosti prilikom preticanja.

Saab 9-3 1.9 TTiD Aero

Ono „TT“ u oznaci govori da se radi o motoru sa dvostrukim turbo punjačem, odnosno o dvostepenom turbo sistemu koji „izdužuje“ elastičnost motora i pojačava agilnost.

U praksi, ovo znači konstantno ubrzanje, u svim stepenim prenosa, od nule do maksimalne brzine. U poređenju sa 40 konkurentski vozila iz iste klase, ovaj motor sa svoje

6,2 sekunde najbrže ubrzava od 80 do 120 km-h

. Najnoviju Audijevu A4-vorku ostavlja za više od sekunde iza sebe, a Mercedesove dvolitarske dizele ostavlja čak 3 sekunde „u retrovizoru“, a iza Saaba je i novi Lexus IS 220d.

 

Uostalom, pogledajte video:

Ubrazanje od 0 do 160km-h

Bezbednost pre svega

Saab

se od svojih početaka pri razvoju vodio principom da „

bezbednost nema cenu

“, što je dosledno ispoštovano i kod modela

9-3

. U standardnu opremu svakog Saaba spadaju 10 vazdušnih jastuka, svi sistemi za pomoć vozaču (DSC, TCS, ESP), ojačani B stubovi i vrata, ali i fantastične kočnice.

Saab 9-3 1.9 TTiD Aero

Tolika sila ubrazanja ne bi imala smisla ukoliko u određenom trenutnu ne bi mogli da usporimo i ukočimo. I u ovom domenu

Saab

ima najbolje rezultate na svetu. Zahavaljujući ABS sistemu sa EBD-om i MBA sistemu za intenziviranje sile kočenje kod naglog zaustavljanaj, Saabu sa brzine od 120 km/h do zaustavljanja treba samo 50 metara. Konkurenciji iz istog segmenta trena i do 10 metara više, što je u nekim situacijama neoprostivo mnogo.

Saab

ne bio bio to što jeste da sa svakom novom generacijom ne doda neki novi sistem zaštite. Kod nove devet-trojke to je

SAHR

(

Saab Active Head Restraint

) funkcija, koja je samo delić u interaktivnom lancu bezbednosnog sistema. SAHR sistem u slučaju udara drugog vozila u pozadinu, na osnovu proračuna premeštanja težine osobe u sedištu automatski pomera naslon za glavu istovremeno u vis i napred, „hvatajući“ na ovaj način glavu putnika kada usled sile reakcije krene u nazad. Prema testovima SAHR sistem smanjuje za 75% povrede vrata u slučajevima pozadinskog udara.

Saab 9-3 1.9 TTiD Aero

Zaključak

Saab 9-3 1.9 TTiD Aero

Kome je namenjen novi

Saab 9-3

? Pre svega onima koji cene i traže istinski sportski ugođaj, koji užuvaju u vožnji ne dozvoljavaju da ih iko zamenu u vozačkoj poziciji.

Saab 9-3

nudi izuzetne performanse, veliku snagu i ubrzanje, a upravljivosti daje sasvim novu dimenziju. Naime, u standardnoj opremi novih Saabova je jedinstveni

ReAxs sistem

koji u krivinama osim prednjih točkova zakreće i one na zadnjoj osovini, čime skraćuje poluprečnik skretanja i omogućava pravo „sečenje“ krivine. Sa

ReAxs

sistemom kada ulazite u krivinu ne morate da oduzimate gas, možete samo da osetite rast adrenalina usled bočne akceleracije.

Cena devet-trojke kreće od 26 hiljada evra i za tu cenu u

Linerar

paketu dobija se gotovo sve što je potrebno za ugodnu vožnju. Prosečna potršnja je umerena i „kultivisana“ tako da se kreće oko

6,5 litara u kombinovanom režimu vožnje

. U poređenju sa konkurencijom, posebno nemačkog porekla,

Saab

možda po nekim merilima zaostaje u pogledu opreme enterijera i luksuza, ali je svakako ispre njih po performansama i ceni.

Takođe ono što smo primetili pri testu, novi

Saab 9-3

Aero je

pravi magnet za oči

, pa čak i za vozače premium brandova (BMW, Mercede Audi, Volvo…), te je sigurno je da ćete biti primećeni, a utisak koji ostavljalja je samo „Wow“ ;)

Info

 

Više fotki možete

videti na Flickru

.

Više informacija o dileru

MVM Motors
www.mvmmotors.com
saab@mvmmotors.com

,

[email protected]

064/826 66 55

Please follow and like us:

2 comments

  1. -Veoma sam prijatno iznenadjen Vasim prilogom o SAAB-u,mogu reci odusevljen, pogotovu sto sam tek od skoro vlasnik SAAB-a 9-3,2.0 ts-2001g., 151kw/205KS.Doduse majstor koji mi odrzava auto,odmah mi je rekao da nisam pogresio sto sam ga kupio iako sam slucajno izabrao bas ovaj auto.Kruzi prica da je skup za odrzavanje, a sta je vrednije od zivota. U ostalom ako im je skupo odrzavanje neka kupe Jugo, Punto i dr. oni su “jeftini”.Zamolio bih Vas da mi kazete kako da dodjem do prospekata SAAB 9-3 i 9-5 i ako mozemo da stupimo u kontakt- telefonski. Hvala u napred.

Comments are closed.