Ruski Sukhoi T-50

Categories TechnoPosted on

Veliku prašinu je digao novi ruski lovac pete generacije iz Sukhoi razvojong biroa – T-50 koji se radi u saradnji Rusije, Indije i Brazila. Iako je viđen još pre dve godine, a zvanično prvi let imao početkom prošle godine, tek sada je imao zvaničnu prezentaciju za javnost. Prezentacija “nevidljivog” T-50 kao pandana američkom F-22, održana je na otvaranju međunarodnog aeronautičkog sajma, koji se održava u predgrađu Moskve.


T-50 i F-22

Iako vizuelno liče ili podsećaju, razlika između njih je velika.

Prvi let T-50 s početka prošle godine

Zmaj aviona je koncipiran po standardnoj aerodinamičkoj šemi. Ugrađena su dva motora u zasebne gondole, koje su u istoj liniji sa polubočnim usisnicima. Motorske gondole su odvojene, a između njih je, ispod trupa, uvala (kao kod Su-37 i veoam različito od F-22). Krilo ima oblik slično trouglu (delta), što obezbeđuje dobru nadzvučnu aerodinamiku, posebno u manevru (ima mali talasni otpor).

Koreni deo krila je izdužen unapred, ima efekat nastrešnice iznad ulaza u usisnike, a i ulogu strejksa. Ispred su kanari, koriste se u kombinaciji sa horizontalnim celoobrtnim repom, koji se sastoji iz dve površine, razdvojene za upadljivu širinu trupa. Dva su celoobrtna vertikalna repa, ugrađena isto na značajnom međusobnom rastojanju, pod malim uglom, u odnosu na ravan simetrije aviona.

Ovoje debi T-50 ovogodišnjem MAKS-2011 sajmu u Moskvi koji se nedavno održao:

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *