Ruski dronovi

Categories TechnoPosted on

Pisao sam na ovom vestu više puta o američkim dronovima i njihovim specijalnostima i mogućnostima, ali nisam pominjao ruske, odnosno sovjetske. Kako su “stasavali” iza gvozdene zavese, bespilotne letelice sovjetske vojne industrije su sve do nedavno ostale nepoznanica za zapadne medije.

Rušenjem SSSR-a i otvaranjem Rusije i tajnih dosijea saznalo se i za super-tajne projekte poput projekta mlazne izviđačke bespilotne letelice – Tupolev  “Reys” (“Flight”). Moćna mlazna letelica kreirana je u doba hladnog rata tokom 60-tih godina i bila je upotrebi sve do kraja 90-tih prošlog veka. Prvi uspešni let izveden he u decembru 1970. godine.

Ovaj dron bi oje namenjen za izviđanja na taktičkom novu u blizini fronta i po dubini od  60 do70 kilometara, a izviđanje se ogledalo u aero-foto i video snimanju zone od interesa. Takođe zahvaljujući raznim ugrađenim sondama letelica je mogla da beleži i nivo radijacije i hemijskih dejstava na ruti leta.

Serijska proizvodnja Tu-143 trajala je sve od  1989. sa ukupnom produkcijom od  950 letelica a pored sovjeta imali su je u posedu Rumunija, Sirija i tadašnja Čehoslovačka. Podaci govore da se u borbenoj upotrebi koristila samo tokom izraelsko-arapskog rata, kada ga je Sirija koristila za izviđanje u Libanu. Tu-143 naravno više nije u upotrebi i nalazi se u nekoliko muzeja u Rusiji.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *