Rukom pisano

Categories ITPosted on

Tehnološki iskorak donosi naravno mnoge prednosti, nove navike, ali i “gasi” neke ustaljene aktivnosti. Jedna od njih, koja polako iščezava u kompjuterskom dobu je pisanje rukom (jedan sjajan link o istoriji pisanja rukom). Ovu aktivnost koja koristi papir i olovku, u nekim domenima ljudske angažovanosti, gotov potpuno su zamenili tastatura i ekran.

Jedno istraživanjanje sprovedeno pre dve godine od strane američkog ministarstva obrazovanja ukazuje da 90 % prosečnih srednjoškolaca provede pišući rukom samo 10 minuta dnevno, te je dalo preporuku da se taj prosek povisi na bar 15 minuta. Na univerzitetima je stvar mnogo “gora”, jer znatan broj univerziteta uz godišnje školarine nudi i laptop kao osnovnu alatku u edukaciji.

Drastičan primertastaturizacije” koji možete videti na  slici snimila je Mollie Sterling pre neke 2 godine, zabeleženoj na kursu novinarstva na univerziteti Mizuri (probajte da nađete nekog na slici ko koristi papir i olovku):


klikni na sliku za uvećanje

Please follow and like us:

2 comments

  1. Probajte da nađete nekoga ko koristi PC :)

    Tuga božija… iako je tehnološki napredak više nego dobar, ovo je jedna idiotska krajnost… Dovoljno je da jedan ili par njih kucka i da share-uju svoje zabeleške. Tako smo radili na fakultetu pre par godina – par njih je pisalo a ostali su pratili predavanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *