Robotska odbojka

Categories Sport, TechnoPosted on
Japan odbojka robot

Japan odbojka robot

Iako naslov sugeriše da možda tamo negde, neki “roboti” igraju odbojku – to nije slučaj. Roboti bar za sada ne igraju odbojku ali zato pomažu u treningu. I, možete pretpostaviti da se radi o Japanu, kao jednoj od vodećih zemalja u oblasti automatizaciej i robotike.

Naime, njihov nacionalni odbojkaški tim već izvesno vreme na treninzima koristi specijalnog robota – robotsku mašinu koja simulira rad trojnog bloka na mreži. Ukoliko niste do sada videli kako izgleda jedna takva mašina, teško da možete i zamisliti, pa pogledajte sledeći video:

Robot su razvili zajedno istraživači iz odbojkaškog saveza Japana i stručnjaci s tamošnjeg  univerziteta Tsukuba. Sam robot može da se programira, tak oda trenet čak može da odredi i simulira protivničku taktiku u domenu bloka. Ukoliko nafilujete računar s statističkim podacima (big data) o potencijalnim protivnicima – ovaj robot fantastično može da simulira blok (i uopšte taktiku) bilo kog tima.

Pored toga, trenet preko korisničkog interfejsa aplikacije može samostalno da psotavlja blok pristiskom na tastere

Please follow and like us:

1 comment

  1. Hm, pa da li će nešto što se zove timski, grupni, društveni sport početi da se igra sa robotima…mislim da preterujemo.

Comments are closed.