Rat Dronova

Categories Techno, TehnologijaPosted on

Nije reč o “klonovima” kao u Star Warsu, već o Dronovima iliti bespilotnim borbenim letelicama (UAV – unmanned aerial vehicle). Još u doba administracije Buša mlađeg formirana je posebna tajna jedinica “432 Wing” pod okrilje CIA-e koju čine bespilotne letelice MQ-1 Predator i novija MQ-9 Reaper (postoji u nekoliko verzija). Jedinica većinom deluje na prostoru granice Afganistana i Pakistana, gde se veruje da je leglo i tajno sklonište vođa Al Kaide.

Ono što je zanimljivo je da MQ-9 Reaper, koja je u sastavu pomenute jedinice, predstavlja prvi pravi bespilotni napadni sistem, mnogo veći i robusniji od nama poznatog Predatora koji je pretežno bio izviđač.

MQ-9 Reaper

Reaper može da na 6 potkrilnih vezivnih tačaka da nosi skoro 700kg ubojnog materijala, od dodatnih rezervoara, preko laserski vođenih bombi, do vođenih raketa v-v i v-z. Pored silnog naoružanja, nosi veliki broj senzorskih i monitoring sistema koji omogućuju da letelica “vidi”, odnosno da situaciju na terenu vide njeni operateri. A operatori, oni su hiljadama kilometara daleko od mesta operacije.

Jeftini (10 miliona $) i smrtonosni, CIA dronove koje proizvodi General Atomics iz San Dijega, koristi za nadgledanje nepristupačnih terena ali i smrtonosne udarce. Prema pakistanskim news izvorima od 2006. godine od kada deliju, dronovi su izvršili preko 60 napada u kome je ubijeno 14 Al Kaida vođa i preko 600 civila, “naravno” kolateralno.

Ono što je još fascinantnije, je da se ovaj “rat protiv terorizma” vodi na daljinu, i to bukvalno. Dronovi su fizički na aerodromima uz Pakistan, ali operateri sede u Creech Air Force bazi američke vojske u pustinji Nevadi. Dobro ste pročitali, letelice su u Pakistanu, a operateri – piloti za džojsticima sede pored Las Vegasa, a to je toliko daleko da elektonski signali imaju kašnjene od 1,2 sekunde u oba pravca i idu preko satelitskih linkova.

Poslednji u nizu napada, desio se pre par dana u Severnom Vaziristanu, gde najčešće deluje pomenuta jedinica. Osim što napadaju utvrđena mesta, mogu da gađaju i mede u pokretu, poslednji napad izvršen je na vozila u pokretu, sa nekoliko dronova u vazduhu oko mete.

Vreme tehno-rata, na daljinu, koje ne proizvodi posledice na njegove učesnike (operateri u Nevadi između dve kafe lako mogu da izvrše napad na mete koje su udaljene preko 20 hiljada kilometara, u potpunoj bezbednosti), bar na tehnološki nadmoćniju stranu,  je došlo.

Please follow and like us:

Comments are closed.