Racionalno (ekonomski) vođeni web projekti

Categories Web produkcijaPosted on

U dokumentu Budgetdesign, koautora Didier Hilhorst – Dave Shea – Dan Rubin, koji sam već pomenuo mogu se pronaći vrlo vredni i dragoceni saveti i preporuke u vođenju manjih web projekata ograničenih budžeta, namenjenih pre svega freelance-erima i manjim web-timovima.

Na našim prostorima, gotovo 90% web projekata može se svrstati u grupu low-budget projekata, čiji razvoji (na ekonomskim osnovama) i opisuje ovaj dokument.

Jednostavno, i dalje smo nerazvijeno, zaostalo tržište gde se u marketing aktivnosti na Internet (kao jedan od nekoliko medijskih kanala) promociju ulaže jako malo, te su stoga budžet i za ove promotivne aktivnosti jako ograničeni.

Prateći forume i određene diskusione grupe koje se bave web razvojem, može se naići na stavove koji kvalitativno (u projektovanju) razdvajaju low-budget projekte, od onih drugih. Stav ovih dizajnera/developera je da ovakve zadatke treba “odraditi”, bez mnogo ulaženja u problem.

Nasuprot pomenutom stavu, autori ove publikacije ukazuju na važnost pridavanja značaja i ovakvim projektima sa naglaskom na struktuirani proces koji je fokusiran (optimiyovan) na stalnu kontrolu troškova. Ukratko, u cilju uspešnosti low-budget projekata na obostrano zadovoljstvo, iz publikacije mogu se uvideti neke smernice:

  • Čvrsto usaglašavanje između klijenta i izvršioca posla, u vezi ciljeva, projektnog zadatka, širine projekta, termina, troškova i plaćanja, a sve to ozvaničeno jasnim ugovorom.
  • Faza planiranja je bez obzira na kompleksnost projekta neizostavna, jer služi i jednoj i drugoj ugovornoj strani.
  • Uvećanje efikasnosti primenom metoda reciklaže (višestruka upotreba istih elemenata uz odgovarajući stepen modifikacije i varijacije) i modularnosti (modularni elementi web stranica).
  • Razdvajanjem strukture od sadržaja i formata, ubrzava se proces upotrebom jednog šablona za sve stranice sajta.
  • Pridržavajte se Web standarda, jer usaglašavanje XHTML i CSS koda sa zahtevima standarda omogućava kasnije lakše održavanje i obezbeđuje validnost i u budućnosti.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *