Prva pandemija u informatičkoj eri

Categories IT, SvakodnevnicaPosted on

Juče je u Politici završeno objavljivanje feljtona “Grip kroz istoriju” autora Zorana Radovanovića koji se u poslednjem nastavku bavio uticajem modernih tehnologija na globalnu pandemiju.

Na prvi pogled, pandemija nema mnogog veze za informatičkom erom, ali brojni problemi a pogotovo oni vezani za masovnu imunizaciju stanovništva javili su se usled nespremnosti upravnih vlasti – a pre svega Ministarstva zdravlja koje se nije prilagodilo novom informatičkom, internet dobu.

Cela komunikacija prema stanovništvu bila je  zasnovana na obraćanju autoriteta kroz TV i štampu, dok je Internet gotovo potpuno zaobiđen. Građani, gladni informacija, masovno su se okretali Internetu u potrazi za informacijom više. U obilju istinitih, poluistinitih, lažnih, pa čak i besmislenih inforamcija, građani su pravili svoj izbor i izgradili predstavu o novom gripu.

Osnovni krivac ovome je neadekvatan odgovor Ministarstva zdravlja kroz Internet kanal, usled nedovoljnog poznavanja novog medija, ali i ne praćenja stanja “na terenu”. U informatičkoj eri mora da se promeni i način komuniciranja medicinskih stručnjaka sa javnošću.

Please follow and like us:

2 comments

  1. Odličan tekst. Čak su se mogle čuti i kritike zvaničnika ljudima koji su se “informisali na internetu” sa omalovažavanjem, kao da internet služi samo za zabavu i da po automatizmu sadrži samo dezinformacije.

  2. Ne[to nisam imao utisak da je vladala neinformisanost na Internetu.

    Baš naprotiv, sve inforamcije koje su službeno objavljene su bile lako dostupne, samo nisu bile ubedljive, a na Intenetu su se lako mogli naći izvori koji našim zvaničnicima baš nisu bili po volji. Te informacije su ulivale mnogo više poverenja nego ono što je na sreću sada bivši ministar i sa svojim poslušnicima pokušavao da nas ubedi.

Comments are closed.