Projektna dokumentacija

Categories Web produkcijaPosted on

Startujući prošle nedelje sa potpuno novim web projektom kreiranja web prisustva jedne novosadske firme, odlučio sam se za pridržavanje striktne forme faznog razvoja i doslednog vođenja projektne dokumentacije, od početka do kraja. Iz sfere projektovanja softvera poznato mi je da dokumentacija predstavlja odlučujuću komponentu uspešnog planiranja, razvoja i implementacije. Pri tome dobru dokumentaciju određuju dobra organizacija i strukturiranost, sledstvenost, kompletnost, obeležavanje (označavanje), dizajn i jasan, razumljiv stil pisanja.

Prvu fazu web projekta, fazu DEFINISANJA PROJEKTA, čine aktivnosti prikupljanja i analize informacija neophodnih za jasnu identifikaciju širine i opsega projekta, tako da u osnovi podfazu 1.1. – Prikupljanje informacija čini (između ostalog) vrlo detaljna anketa (intervju) koja se uručuje klijentu, ili što je bolje rešenje, anketa se provodi u formi intervjua sa menadžmentom gde ste vi kao projektant u ulozi onoga ko intervjuiše. Ovim se ostvaruje višestruka korist:

  • ostvarujete neposredan prisniji kontakt sa klijentom,
  • vi vodite glavnu reč i dajete naglasak pitanjima koja su bitnija za projekat,
  • na licu mesta pojašnjavate eventualno nerazmljiva pitanja,
  • na kraju ste u mogućnosti da odmah dodate pitanja, kao i odgovore, nastala kao potpitanja onih prethodno pripremljenih

Na kraju intervjua, obavezno sledi

potpisivanje od onoga koji je intervjuisan

, zajedno sa datumom, kako u narednim fazama klijent ne bi mogao da se poziva na netačne navode izjave. Možda ovo zvuči previše formalno, ali u slučaju bilo kakvog spora, pa čak i ne daj Bože pravnog, tu je precizna i neporeciva dokumentacija.

 
Naknadni dodatak:
Na temu Projektne dokumentacije pokrenuo sam diskusiju na našem najvećem forumu
EliteSecurity-ju koji se bavi ovim pitanjima. Ako ste zainteresovani, pogledajte tok diskusije.

Samom intervjuu prethodi dosledna

priprema dokumenta – upitnika

, koji će poslužiti kao osnova za prikupljanje informacija. Iako sam mislio da će ovo biti poprilično prost dokument, nakon izvesnog "udubljivanja u temu" nastalo je preko 50 manje-više složenih pitanja, organizovanih u nekoliko sekcija. A mora se računati da će tu biti još pitanja i potpitanja.

Please follow and like us:

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *