Problematični blog problematičnog diplomate

Categories Blogosfera, InternetPosted on

Blogosfera u Hrvatskoj je sve veća i relevantnija (blog.hr broji preko 10.000 web dnevnika), te postaje deo svakodnevnice većine hrvatskih surfera. A uvećanjem broja blogera nastaje i odgovarajući socijalni feedback u da tako kažemo offline životu.

Ovaj feedback kreće se u rasponu od pokretanja okruglih stolova na TV na temu blogovanja, preko prenošenja sadržaja pojedinih blogova u drugim offline medijima, do iniciranja izvesnih skandala (jedna učiteljica dobila je otkaz, pa je zatim vraćena na posao, nakon ličnog istupanja preko sopstvenog bloga o katastrofalnim uslovima rada u školi).

Poslednji u nizu blog-potresa je skandal vezan za hrvatskog diplomatu u Vašingtonu koji je pod anonimnim imenom pokrenuo blog u kome je izneo sopstvena lična iskustva o delovanju hrvatskog diplomatskog kora u Americi. Iako njegov blog DIPLOMAT U USA (adresa pre “skidanja” – vibbi.blog.hr) ubrzo nakon “provale” skinut sa mreže, ipak je sadržaj bloga dostupan zahvaljujući Google keširanju (DIPLOMAT U USA).

Prema saznanjima nekih medija u Hrvatskoj, pretpostavlja se da se radi o Viboru Kalođeri, sinu dopisnice Hrvatske televizije iz Vašingtona ilvije Luks. Zahvaljujući Google-u, evo i nekih citata preoblematičnog bloga:

Citat:

U 4 neko predavanje o NATO-u. Imao dva prijevoda i dvije biljeske, odlucio previse ne radit. I tako nakon obavljenog posla do podne, odem sa kolegom na rucak. Ulazimo u birc-restoran, zezamo se s konobaricom, jes da nije nesto ali nema veze. Zabavljamo se, pricamo viceve, dogodovstine, drzavne tajne, ismijavamo Amere i konobaricu.
Citat:

Danas je takav dan. Draga u Zg pokusava dobit vizu, kak nema posla izlgeda da nece dobit i da se necemo vidjeti do 4. mjeseca. Ko zna sta ce onda bit. Ali pustimo sad to. Tako sam napaljen danas, to je rijetkost. Da nisam na poslu bacio bi drkicu. Samo zamisljam grudi, velike, cvrste, nabrekle zenske grudi.

Bez obzira na povod ovog “skandala”, ne može se prenebregnuti činjenica da blogosfera, i Internet uopšte, imaju sve više uticaja i odjeka u široj društvenoj zajednici naših zapadnih suseda. Bum blogovanja otvorio je mnoga škakljiva, ali u isto vreme i vrlo ozbiljna pitanja, od pitanja etike, morala, odnosa polova i privatnosti, pa do pitanja intelektualne svojine i socijalnih problema.

Epilog Kalođerinog blogovanja je suspenzija od strane hrvatskog ambasadora u Americi. Njegov slučaj još istražuje Ministarstvo inostranih poslova, a on je suspendovan još tokom prethodnog vikenda. Pa vi sada blogujte i dalje. ;) Možda već sutra možete da izgubite posao.

Please follow and like us: