Prirodni resursi – koliko ćemo ih još imati?

Categories Ekonomija, InfografikaPosted on

Sjajni vizualizacioni blog General Electrica uvek donosi zanimljive infografike, a poslednja iz serije EKOmaginacija pruža nam interaktivnu infografiku o prireodnim resursima – pre svega prirodnom gasu, te zatim u komparaciji sa naftom i ugljem, a sve klasifikovano prema proizvođačima i konzumentima prirodnmih resursa.

Infografika zapravo govori mnogo više od proste informacije, jer ukazuje da smo pri kraju rezervi sa fosilnim gorivima i da treba tražiti alternative. Bez ikakvog povećanja potrošnje, što je opet malo verovatno,  prirodnog gasa imaćemo još 62 godine, nafte samo 46 godina i uglja 78 godina.

Ipak, svake godine proizvodnja i konzumacija se povećavaju za par procenata. Ukoliko bi povećali na godišnjem nivou utrošak gasa za samo 4% – rezerve bi se smanjile sa 62 godine na samo 33. Slično je sa naftom i uglljem, ali…

Ali, ukoliko bi prešli na alternativna goriva i samnjili potrošnju po stopi od samo 2% godišnje, samo nafta bi nam potrojala preko 125 godina, a gas i ugalj preko 200 godina.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *