Predstava “Miroslav”

Categories Kultura, Novi SadPosted on

Pre samo dve nedelje održana je premijare predstave “Miroslav” po tekstu Slavomira Mrožeka (Karel) u režiji Borisa Isakovića u Kulturnom centru Novog Sada (čiju sanaciju jedva dočekasmo), čime je otvorena nova pozorišna scena kapaciteta oko 160 mesta. Večeras sam imao prilike da pogledam predstavu (4. izvođenje) u toj novoj sali koja je moderno opremljena, sa novim sedištima, fino tapaciranim, a li neudobnim što zbog premalo prostora između redova, što zbog normalnog ugla naslona.

Ali, avaj da ne jadikujemo, da se vratim na predstavu. Predstavu koja u originalu glasi “Karol” preimenovao je reditelj -glumac Boris Isaković u “Miroslav”, nadajući se da time dodatno podržava metaforu i univerzalnost Mrožekovog dela. Miroslava, odnosno “onog koji slavi mir”, iz tog mira budi i uzbuđuje iracionalno sveprisutno zlo koga u predstavi zastupaju deda i unuk.

Za njih, kao nosioce zla, cilj ili ciljevi su nevine žrtve koje treba “zveknuti”, upucati, ubiti – iracionalno i bez ikakvog pravog razloga – jednostavno zato. Ipak, “žrtveno jagnje” u liku pogrešnog Miroslava (ne onog kojeg deda i unuk zapravo traže) se ne da; te nakon početnog straha i histerije, pobudi mu se nagon za preživljavanjem i “krivicu” prebacuje na prvog pacijenta koji mu dolazu u ordinaciju, te kojeg “nosioci zla” upucavaju.

Moralne dileme nije bilo; doktor je zlo odagna od sebe i prebacio na drugog bez ikakve griže savesti. Iako predstava obiluje duhovitim detaljima duboko je ozbiljna i govori mnogo o nama, sebičnom biću čoveka koji će bez mnogo razmišljanja upereno zlo protiv sebe prebaciti na drugoga.

Sjajno su odigrali Jugoslav Krajnov – ulogu nesrenog doktora “Miroslava”, zatim iskusni Novak Bilbija kao obnevideli Deda, te mladi glumac Filip Đurić kome je ovo prva profesionalna predstava.

U nastavku pogledajte detalje iz predstave koje sam snimio.


Odlična scenografija


Deda i unuk


unuk i doktor

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *