Pratite zemljotrese putem Android aplikacije “Latest Quakes”

Categories Google AndroidPosted on

Noćas smo bili svedoci nadmoći društvenih medija nad klasičnim medijima u smislu informisanja. Naime, tačno u 1:56:56 u blizini Kraljeva (43.718°N, 20.624°E) desio se snažan zemljotres snage 5,3 stepeni po Rihteru. Udaljeni tačno 183 km od epicentra, i nas na 7 spratu probudilo je podrhtavenje tla i zgrade, a osećaj je bio na nivou 3 stepena Rihtera.

U prvi momenat, u nedostatku informacije o čemu se radi palimo TV i radio, i naravno “globalnu mrežu”. Na TV-u i radiju NIŠTA, ali na webu i Twitteru potpuna informacija i slika u rednom vremenu. Minut, dva nakon zemljotresa svi real time sajtovi javili su sve podatke o podrhtavanju tla na našem  prostoru, dok su korisnici Twittera jednu drugima dojavljivali bitne informacije vezane za krizni događaj. Istovremno, čekali smo i pojavu informacije na zvaničnim medijima, koja se na klasičnim elektronskim medijima prva pojavila tek oko 40 minuta nakon događaja – čitavih pola sada kasnije u odnosu dobijanje pune slike putem weba.

Čak je i sajt Republičkog seizomoškog zavoda “bio nem” – lokacija od koje smo najviše očekivali, iako poseduje pregled seizmo aktivnosti sakupljen na svim stanicama u Republici, i inače ga prikazuje ovde (stanica Fruška Gora). Nedostatak informacija u datom momentu je vrlo uznemirijući i može da izazove nekontrolisanu paniku.

Latest Quakes

Na svu sreću korisnika Androida, na Android Marketu može se pronaći mnoštvo aplikacija za praćenje seizmo-aktivnosti, a jedna od najpraktičnijih je Latest Quakes koja na osnovu podataka USGS-a pruža podatke u realnom vremenu od aktuelnim i protutnjalim potresima. Instalacijom ove aplikacije u svakom momentu imaćete informaciju o zemljotresima bez obzira gde se oni dešavaju na planetarnom nivou. Takođe, zahvaljujući vašoj GPS lokaciji aplikacija vam daje tačnu udaljenost od epicentra svakog izlistanog potresa.

Podatke možete pregledati u formi listinga ili direktno na mapama, a ceo prikaz možete prilagoditi tako da listing izlista zamljotrese samo određene snage, na određenoj poziciji, u određenom vremenskom periodu i po intenzitetu.

Zato, instalirajte Latest Quakes i nemojte se oslanjati na RTS ;) i druge klasične medije.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *