Pozovi Twitter radi ubistva

Categories Internet, PolitikaPosted on

Mahmoud Abdel Rauf al-Mabhouh jedan od vođa vojnog krila Hamasa ubijen je juče  jedom hotelu u Dubaiju. Svi svetski mediji su preneli ovu vest, ali i brojne kontroverze u vezi nalogodavaca i počinitelja. Naravno, sumnja je odmah pala na izraelski Mossad, a britanski “Dejli Mejl” je “dolio ulje” na vatru tvrdeći da je Mossad pre akcije obavestio britansku tajnu službu MI-6.

Ipak, ovo je već sve nakako uobičajeno za trajni bliskoistočni sukob, ali u ovo ubistvo umešan je i sam Twitter, što do sada bar nije bilo uobičajeno. Naime, izraelske diplomate u Londonu  koje se dovode u vezu sa MI6 kontaktom, preko Twitter naloga izraelske ambasade poslali su u juče poruku ove sadržine:

@israeluk : You heard it here first: Israeli tennis player carries out hit on #Dubai target http://ow.ly/18A79″.

Naizgled, poruka slavi navodnu pobedu izrealske teniserke na turniru u Dubaiju, ali sporni hash tag ukazuje na moguće likovanje vezane za uspešnost akcije u sasvim drugom “sportu”. Naravno, sporni tweet je vrlo brzo uklonjen, policijska istraga je tek u toku i Mossad još nije zvanično optužen, ali ostaje zanimljiva još jedna činjenica a odnosi se na snimak sigurnosnih kamera iz hotela u kome je Mahmoud ubijen – a to je da su osumnjičene ubice bile obučene u tenisku opremu (?!). Da stvar bude još sočnija, osumnjičeni “teniseri” imli su brand-new britanske diplomatske pasoše.

Kad već pomenuh pasoše, ne mogu a da ne ukažem na jedna sjajan prilog BBC-jeve reporterke Shahide Tulaganove koja je ukazala na problem neverovatno lakog falsifikovanja EU pasoša.

Da li je Mossad, poznat po delovanju u izuzetnoj tajnosti rada i aktivnosti, praktično raskrinkan samo jednim nesmotrenim tweetom (dobro, tu su i nesporni “teniseri”) ili je reč o ipak nekim drugim motivima ubistva, ostaje da se vidi. Zvanični Izrael naravno sve poriče, ponovivši poznatu sentencu: “Israel never responds, never confirms and never denies“.

Please follow and like us: