Pozdrav iz Budve

Categories TravelogPosted on

Nije bilo zapisa na blogu dva dana, a sve zbog priprema odlaska na odmor, ovoga puta u Budvu. I evo, javljam se iz Suncem obasjane Budve, koja je s obzirom na ovo doba godine (predsezonsko) puna turista iz svih krajeva. Koliko sam čuo, svi hotelski kapaciteti su popunjeni, a mesta ima smao u privatnom smeštaju. Za razliku od prethodnih godina, kvalitet privatnog smeštaj je veoma raznovrsan, i kreće se od smeštaja u sobama na “obodima planine” za nekoliko Evra, do smeštaja u vilama A kategorije gde su sobe opreljene sa klima uređajima, mini-barom, TV aparatima, i čak “priključcima za Internet” , odmah iznad magistrale.

To je, za sada, što se tiče Budve, očekujte docnije opširnije izveštaje. A sada, o isto tako bitnom, kada krenete na odmor – kako doći do izabrane destinacije? Ovo je, zapravo, najteži deo odmora. Doći do Budve, autom, nije uopšte lako i prava je mala avantura.

Krenuli smo rano ujutro iz Novog Sada, sa namerom da u kasno popodne stignemo u Budvu. Ali, nije nego. Po preporuci jednog kolege uputili smo se pravcem preko Bosne, rutom Novi Sad – Šabac – Loznica – Zvornik – Sokolac – Rogatica – Goražde – Foča – Trebinje – Risan – Kotor – Budva. Ova ruta nije loša, predstavlja nešto duži, ali mnogo ugodniji put, pogotovo kada uđete u BiH. Kolovoz je širok, dobro obeležen, a uz put ćete naići tek na pokoje vozilo.

Naknadni dodatak:
Kako sam čuo, od juče (26.07.2004.) je put od Foče ka Trebinju ponovo prohodan.

Ipak, zbog radova na putu, nismo mogli da ispoštujemo zacrtanu rutu. Sve je bilo u redu, do nakon prolaska Foče (Srbinja). Između Foče i Trebinja, negde na 45-tom kilometru od Foče, nalazi se veliko klizište koje je “odnelo” skoro 100 metera kolovoza, i na tom mestu putari vrše radove na sanaciji ovog klizišta. Zbog toga što su naši (kao i oni bosanski, ali nešto manje) putevi “propisno” obeleženi, kod mesta Brodovi nismo videli oznaku (znak bukvalno skrajnut sa puta) da je put u prekidu, pa smo “bezveze” prešli oko 45 km. I isto toliko u suprotnom smeru, do Foče (Brodova).

Morali smo da se vratimo u Foču da bi put nastavili preko prelaza Hum u pravcu Nikšića, i dalje Podgorice, Petrovca i Budve. Deonica od Foče do prelaza u Crnu Goru, u dužini od nekih 20-tak kilometara je katastrofalna, ali na svu sreću nije preduga u odnosu na celokupan put. Od graničnog prelaza, pored Pivskog jezera, do Nikšića i Podgorice, vodi dosta dobar i odličan magistralni put koji je zaista neopterećen. Dugo ćete voziti, bez ijednog vozila iz suprotnog pravca.

Na kraju je naša ruta izgledala drugačije, Novi Sad – Šabac – Loznica – Zvornik – Sokolac – Goražde – Foča – Nikšić – Podgorica – Petrovac – Budva. Ova alternativna ruta je dosta dobra, jer se većinom vozite dobrim širokim kolovozima na kojim aima vrlo malo saobraćaja, a što je najvažnije izbegava se Ibarska magistrala i kanjon Morače koji je bukvalno zakrčen mehanizacijom putara. Ukoliko se zaputite preko B. Polja i Kolašina očekujte česte i dugotrajne zastoje.

Ukoliko ovog leta idete u pravcu mora iz Beograda, moja je prepruka da do Užica idete magistralom, a da zatim skrenete ka Foči, i nastavite preko Nikšića ka moru. Put će biti možda malo duži, a ali ipak “kraći” jer izbegavate silne radove na putu.

Toliko za pravo javljanje iz Budve.

Please follow and like us:

4 comments

  1. Evo upravo se javljam sa kursa. Polaznici rade test iz Excel-a, i eto meni prilike da se pozabavim CSS-om.

    Kako te sluzi e-masina, kako si konektovan na internet?

  2. Koliko tacno ima km do Herceg Novog uobicajenim putem preko Bosne i ovim zaobilaznim zbog odrona?

Comments are closed.