Posvećeno Branku Plavšiću strip autoru

Categories StripPosted on
Plavšić Branko - strip autor
Plavšić Branko - strip autor - autoportret
Plavšić Branko – strip autor

Jedan od najvećih domaćih strip crtača, Branko Plavšić (1949., Mala Novska Rujiška – 9.11.2011., Bač), preminuo je juče u Baču u 62. godini. “Zasigurno jedan od najboljih, ako ne i najbolji tušer u Evropi… Ustvari, mislim da bi se u Marvelu vrlo radovali da ga dobiju.” Ovim rečima je, svojevremeno, Svetozar Tomić, urednik strip magazina “Stripoteka“, prokomentarisao radove Branka Plavšića.

Njegov prvi strip “Komandant grada” (Mirko i Slavko), kao i dosta drugih iz njegovog opusa, bio je posvećen dešavanjima iz II svetskog rata i borcima NOR-a.

“Dečje novine” su 1966. godine angažovale Plavšića na serijalima “Mirko i Slavko” i “Blaža i Jelica” iz edicije “Nikad robom“. Uz serijale, radio je i ilustracije za brojne strip i dečije časopise, a sarađivao je i sa amaterskim sekcijama iz Odžaka i Bačke Palanke na likovnoj rekonstrukciji arheoloških nalaza.

Ratovi devedesetih godina su prekinuli zlatno doba jugoslovenskog stripa. Izdavaštvo se gotovo ugasilo i jedini izlaz za strip autore je bilo “slobodno streljaštvo” i eventualna saradnja sa stranim izdavačima. Nesigurna egzistencija je većinu crtača odvukla na poslove koji nisu imali dodir sa stripom što nije ni Plavšića zaobišlo.

Stripu se vratio tek 2010. godine kada je započeo saradnju sa izdavačkom kućom Lavirint.

U nastavku pogledajte prilog koji je Bora Otić napravio sa Plavšićem za emisiju Petkazanje:

Mirko i Slavko (1973)

Zanimljivo je da su Dečije novine iz Gornjeg Milanovca bile i producent filma o “Mirku i Slavku” koji je ekranizovan 1973. a koji možete pogledati u nastavku:

https://www.youtube.com/watch?v=__25zNWt_5E

Please follow and like us:

Comments are closed.