Pojačana kontrola automobila preko 100 KS?!

Categories AutomobiliPosted on
Saab 9-3 u saobraćaju

Saobraćaj i mi – građani Srbije, dva nepodudarna sveta. Razloga je mnogo, počevši od nikakvog obrazovanja vozača, preko u proseku 16 godina starog voznog parka, bahatih bezobraznih učesnika u saobraćaju, do praktično nikakavog preventivnog rada saobraćajne policije.

Još 2004. sam na ovog blogu pisao o neverovatno crnoj statistici domaćeg saobraćaja. te 2004. godine samo za prvih 6 meseci na putevima Srbije stradalo je  skoro 500 ljudi. Ni danas nije ništa bolje, godišnje strada oko 600 građana Srbije, uprkos rigoroznijim zakonima, sankcijama i kontrolama…

Saab 9-3 u saobraćaju

Kada smo kod preventive, saobraćajna policija redovno radni nekakave “kontrole”, čisto reda radi i zbog punjenja prazne kase. Poslednja u nizu takvih akcija je najavljena Pojačana kontrola automobila preko 100 KS?!

New Alfa Romeo Giulia 2.2 180hp

U izjavi  zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Bobana Milinkovića izrečen je ogroman broj besmislenih stvari a vezanih za kontrolu:

  • “kontrola posedovanja obavezne opreme – trouglova, zimske opreme i slično…”
  • “kontrola vozila od preko 100 KS – Više ćemo kontrolisati ta vozila, pošto idu brže, imaju veću masu i samim tim i izazivaju veće posledice u saobraćaju”
  • “više kontrolisati i kompleti prve pomoći, pošto je mnogima istekao rok.”

Krenimo od zimske opreme, znamo da velika većina državnog voznog parka nema nikakvu zimsku opremu, pogotovo vozila policije koja su uzred u stanju raspada.

Tek “kontrola vozila od preko 100KS” je nebuloza :) kako kontrolni organ može prepoznati koje vozilo u dolasku ima 100KS?! Ovakve detektore još nemaju.

Uzgred, ova vozila čine samo 20% voznog parka i u istom procentu učestvuju u broju nezgoda. Ostalih 70-80% vozila slabije konjaže učestvuje u većini saobraćajnih nezgoda. Povrh svega, s obzirom da tim istim +100KS vozilima upravljaju ljudi, a da Tesla vozila gotov i nema, logično je da je za saobraćajne nezgode kriv u 99% slučajeva ljudski faktor, a ne mašine.

I na kraju, famozni kompleti prve pomoći koji malo-malo “zastarevaju”. Kako znamo da kutija prve pomoći nije još nikog ubila, da sadržaj unutar kutije ne može da se pokvari, a da većina građana ne zna ni da upotrebi sadržaj – logični zaključak je da i ova “kontrola” služi za punjenje budžeta i ništa više.

Please follow and like us: