Optimizacijom do ušteda

Categories Web produkcijaPosted on

Zanimljiva opservacija Douglasa Bowmana u pogledu mogućnosti ušteda bandwidth-a na web sajtovima velike (ogromne) posećenosti. Kao što svi znamo, usluga hostinga se naplaćuje i po ostvarenom bandwidth-u, odnosno ostvarenom protoku u cilju usluživanja zahteva browser-a posetioca. Što je klijenata (posetilaca) više – veći će biti i broj (usluženih) zahteva.

E sad, ukoliko imamo web stranice koje su neoptimizovane, u svakom smislu (HTML kod, no-CSS, neoptimizovane slike i sl.), uglavnom nepotrebno će opteretiti zakupljeni “protok” i samim tim možemo imati nepotrebne troškove. A sve zbog neoptimizovanih stranica, punih HTML i svakojakog drugog “smeća”.

Primer jednog od takvih “neoptimizovanih” sajtova je sajt Microsoft-a, koji je sam po sebi jako obiman i izaziva veliko interesovanje posetilaca. Na strani “Inside Microsoft” mogu se saznati i precizni podaci o poseti, koja za Maj 2004. kaže da je sajt imao čak 1,2 milijarde pageview-a.

Na osnovu proste matematike Douglas je izračunao moguću uštedu na mesečnom i godišnjem nivou, u slučaju da se svaka stranica optimizuje (smanji) za 25 KB, što nije nemoguće. Prostom računicom dobijamo da je ovo impresivnih 38,7 miliona pregledanih stranica dnevno. Moguće uštede bandwidth-a na ovako veliki broj stranica su sledeće:

  • Dnevno – 924 GB
  • Godišnje – 329 TB

Please follow and like us:

1 comment

  1. Све је то тачно што си рекао, само што мислим да Microsoft-у не представља то велики проблем, пошто они могу у сваки тренутак да поставе још који сервер онлине :)

    Шалу на страну, мислим да се о оптимизацији страница, јако мало води рачуна. Ја се лично трудим, да кад радим сајтове, да ми величина једне странице не прелази 35kB, укључујући и све слике, које се налазе на њој

Comments are closed.