Optimizacija i saveti za povećanje AdSense prihoda

Categories Internet, Internet marketingPosted on

Google je juče na jednoj stranici pod nazivom – Newbie Central, objedinio većinu osnovnih informacija za svakog ko je tek zakoračio u Google AdSense program, ali i za one iskusnije ima tu dosta korisnih informacija.

Između ostalog izdvojio bih savete za optimizaciju postavke AdSense reklama radi veće efektivnosti, od koji bih svakome ko se priključio AdSense mreži posebno preporučio neke od saveta koji su se i kroz moju praksu pokazali kao efektivni:

  • pozicija reklama – postavite AdSense sekcije na ona mesta gde vaši posetioci očekuju koristan sadržaj, što znači u centar pažnje, a ovim ćete gotov sigurno bar udvostručiti CTR (naravno ako vam je na realnom nivou)
  • format reklamaširi format reklamnih jednica je efikasniji od užih, razlog je prirodno bolja percepcija širih formata, pogotov tekstualnih blokova. Iz iskustva svi formati kojima se širina kreće oko 300px daju bolje rezultate u odnosu na ostale.
  • audio-video forma – u svoj AdSense portfolio uključite i slikovne i video formate, bogatiji vizuelni doživljaj izazivaju veću pažnju posmatrača, a time i povećavaju verovatnoću klika

Par AdSense sugestija i primedbi iz mog iskustvaGornju listu čine manje-više ne opšte poznate činjenice, a na vam je samo da to prihvatite ili ne. Ono što bih

dodao ovoj listi i nadogradio je

, iz ličnog iskustva je sledeće:

  • AdSense for search – ova mogućnost osim osnovne funkcije pretrage sajta nije se pokazala kao efektivna u AdSense prihodovnom smislu, pa je možete i izostaviti (naravno ostavljajući samo funkciju lokalne pretrage)
  • imajte meru – ne preterujte sa AdSense blokovima, odnosno ne dozvolite da oni zauzimaju više prostora na sajtu nego vaš koristan sadržaj. Takođe, na neki način AdSense blokovi trebali bi da na neki način nadograde ukupan korisnički doživljaj sajta, a ne da ga razgrade, jer posetioci ne dolaze na sajt da bi videli i kliknuli reklame, već zbog samog sadržaja.
  • Stalni posetioci ne klikću na reklame – ovo govore statistike. Povratni posetioci, odnosno vaši stalni posetioci, će u veoma malom broju slučajeva kliknuti na prikazane reklame. Oni koji vam stvaraju AdSense prihode su zapravo novopridošli posetioci sa pretraživača. Jednostavno rečeno, po određenoj ključnoj reči upućeni su sa pretraživača na vaše stranice gde se pojavljuju date ključne reči, ali i kontekste AdSense reklame upravo zasnovane na istim ili sličnim terminima. Kada dođu na vaše stranice, ne snalaze se u za njih novom interfejsu, i u potrazi za traženim velika je verovatnoća da će kliknuti na kontekstne reklame.
  • pozicioniranje – pošto pratim AdSense objekte preko kanala, uvideo sam da većina surfera ne klikće na reklame koje se naze pri dnu stranice. Razlog je jednostavan, ili pronađu ono što traže u prvim redovima, ili nikada ne stignu dalje od prvog ekrana – nema scroll-ovanja. Zato, preoporučujem da AdSense blok ubacite baš negde u prve redove vašeg korisnog sadržaja, naravno ne previše napadno, i podesite tako da se "mimikrijski" uklopi u okolinu, ovo će svakako povećati vaš CTR.

Please follow and like us:

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *