Opel Astra test

Categories AutomobiliPosted on

Opel kao proizvođač “nacionalnog vozila” sa novom Opel Astrom, a definitivno sa Opel Insignijom “iskočio je iz koloseka” i ušao u premium segment starije “germanske braće”. Nova Astra, koja je stigla do “jot” verzije nikad nije bila lepša i fluidnijih linija, sa jasnom i jakom sportskom crtom.

Astra koju sam imao na testu opremljena je standardnim benzinskim 1,6 litrenim motorom koji pruža solidnih 115KS, a nivo opremljenosti je maksimalni Cosmo. E sad taj Cosmo nivo opreme je stvarno vrhunski, a pomonuću ovde samo “egzotiku”: prednja svetla sa funkcojim “Sledi me”, električni servo upravljač (drive by wire), kožni volan sa tri kraka i komandama, klima uređaj sa elektronskom regulacijom temperature sa dve zone, dodatni grajač motora u zimskim uslovima, držač za naočare,  17-to inčni aluminijumski točkovi i gumama dimenzija 215/50 R17, radio CD 400 sa 7 zvučnika i grafičkim info displejem, svetlosni paket za čitanje, automatska kontrola svetala sa detekcijom za tunele, tempomat, senzor za kišu sa automatskim uključivanjem brisača, inteligentni podsetnik vezivanja pojasa pozadi, krovni vazdušni jastuci, aktivni nasloni za glavu na prednjim sedištima, i sva sedišta presvučena u idealnu  kombinacija koža-štof.

Jednom rečju, imate sve što vam treba na dohvat ruku. Ergonomija je na visokom nivou, zauzimanje idelanog položaja u vozačkoj poziciji je izuzetno brzo i komforno – sedište je podesivo u svim pravcima, uz volan po dubini i visini. Upravljačko-pokazivačka tabla atraktivna i pregledna uz sve osnovne komande na volanu. Komfor je potpun za četiri odrasla putnika, a naravno ima sasvim dovoljno mesta i za pet. Prtljažni prostor i onako izdašan, odatno je optimizovan sistemom “Duplog dna” i pregrada, te se proširuje obaranjem zadnjih sedišta po sistemu  60:40.

Na putu, nova Astra zbog uvećanog međuosovinskog rastojanja i mehaničko-elektronskog sistema kontrole šasije prosto je “zalepljena” za kolovoz. Oslanjanje je pomalo “tvrdo”, ali što bi rekli “performansno” – uvek sa sva četiri točka na asfaltu. Ugrađene inovacije omogućavaju bolju okretnost i veću stabilnost vozila što su do sada bile odlike „premijum“ klase.

Sam agragat od 1,6 litara bez turbo punjača pomalo je trom na nižim obrtajima, dok “podivlja” iznad 3.000  obrtaja kada i malo bučniji, ali je to dobro iskompenzovano sjajnom zvučnom izolacijom, tako da recimo neometano možete uživati u omiljenoj muzici zahvaljujući stereo uređaju CD 400 sa 7 zvučnika. Konkretno ovaj uređaj nema Mp3 podrške, ali ima pristupačan AUX ulaz sa ležištem za MP3 plejer ili telefon tako da možete uživati u omiljenim numerama.

Što se cene tiče, nova Opel Astra može se dobiti poceni od 15.900€, dok konkretno automobil na testu sa motorom 1.6 i Cosmo opremom košta 18.876€. Još utisaka o novoj Astri možete videti u zapisu moje koleginice, a u nastavku možete pregledati ceo cenovnik za sve varijante motora i nivoa opreme.

Više informacija o dileru

MVM Motors
www.mvmmotors.com
saab@mvmmotors.com
Veliki rit 27c (Zrenjaninski put BB)
21000 Novi Sad
tel: +381 (0)21 443 543

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *