Opel Astra GTC test drive: 2. dan

Categories AutomobiliPosted on

Na radost svih prisutnih novinara smeštenih u ekskluzivni hotel La Residencia u malom ali živopisnom mestu Deia na Majorci, drugi dan testa nove Opel Astre GTC osvanuo je osunčan i bez kiše (temperatura 21 stepen celzijusa!). Na jednoj od brojnih terasa na kojima leži razuđeni hotel bila su izložena dva prototipa: Opel Astra OPC i Opel Astra GTC sa staklenim krovom.

GTC sa staklenim krovom, za razliku od “redovnog” GTC-a, biće dostupan na tržištu sledeće godine, dok se zvanično predstavljanje OPC verzije očekuje se tek na ženevskom salonu u martu, tako da je ovo bila svetska premijera!

Opel Astra OPC

Nova Opel Astra GTC dobila je  na izuzetnoj oštrini: krunisana slava novog kompaktnog kupea u sportskom stilu pojaviće se na leto 2012. godine u obličju visoko-performantne OPC (Opel Performance Center) varijante. Astru OPC pokreće benzinski, 2-litarski Turbo motor sa direktnim ubrizgavanjem. Brojčani izraz performansi: 206 kW/280 ks i maksimalan obrtni momenat od 400 Nm. Ovaj generator snage daje mogućnost Astri OPC da postigne najveću brzinu od 250 km/h. Nikad ranije nijedna Astra nije bila tako brza.

Pre ovog susreta OPC sam video sam na promo press fotkama, ali OPC model je daleko lepši uživo, a fotke to ne mogu da dočaraju. Astra GTC sa svojim svojstvima kao kod trkačkog automobila predstavlja do sada najemocionalniji izraz Opelovog dizajnerskog jezika, međutim, sa svojom OPC verzijom, ona pokazuje svoje mišiće. OPC dobija dodatne sportske crte pomoću seta naročito oblikovanih prednjih i zadnjih branika, bočne oplate, aerodinamičkog krovnog spojlera i dve izduvne cevi trapezoidnog oblika.

U unutrašnjosti ovaj kompakt prosto zadivljuje svojim sportskim sedištima – izuzetno udobnim ali i čvrstim, a u dnu zaravnjen OPC sportski kožni upravljač podseća vas da se nalazite u “pravoj trkalici”, a tu je i posebna instrumentacijam napravljena samo za ovaj model.

Kod OPC modela dodatno je utegnuto HiPerStrut vešanje, ugrađene Brembo kočnice, i dodati jedinstveni alu-točovi od 20 inča.

Opel Astra GTC

Ipak, OPC još nije za vožnju, a na raspolaganju su nam bili GTC-i sa benzinskim i dizel agregatima. Za vožnju po krivudavim i kvalitenim putevima Majorke odabrali smo  2,0-litarski CDTI komon-reil turbo dizel motor isporučuje 165KSs i uparen je sa šestostepenim ručnim menjačem. Opelova nova Start/Stop tehnologija, koja bi trebalo da smanjuje potrošnju goriva u uslovima gradske vožnje, standardan je deo opreme.

2,0-litarski CDTI motor kombinuje odlične performanse sa visokom efikasnošću. Isporučuje do 380 Nm obrtnog momenta zahvaljujući funkciji dodatnog pritiska i omogućava da Astra GTC postigne brzinu od 100 km/h za 8,9 sekundi. Maksimalna brzina je 210 km/h. Potrošnja goriva u kombinovanom režimu vožnje ne prelazi 4,8 litara dizela na 100 km dok je emisija CO2 127 g/km. Sa rezervoarom za gorivo od 56 litara, Astra GTC 2.0 CDTI može da pređe preko 1.100 km.

Ovaj motor izuzetno je potentan i elastičan pa vam su vam snaga i obrtni momenat dostupni od minimalnih 15000 obrtaja pa naviše. Ono što je karakteristika GTC-a je sjajno rešenje vešanja koje mu u krivinama pruža izuzetnu stabilnost. Napred HiPerStrut oslanjanje sa pomerenom aksijalnom osom  u odnosu na vešanje obične Astre, smanjuje nagib osovine rukavca za 44% te skraćuje dužinu osovine za 46% u odnosu na modele opremljene Mekfirson vešanjem. Ovo rešenje omogućava apsolutno prijanjanje pneumatika uz podlogu bez obzira u kom položaju se nalaze.

Ovo poboljšava vođenje točka – što je karakteristićno za mnoge snažne automobile sa prednjim pogonom – dozvoljavajući vozačima da bolje iskoriste performanse GTC-a bez negativnog uticaja na upravljanje.  Geometrijske promene koje su došle sa HiPerStrut amortizerima takođe govore da GTC može da se ukombinuje sa felnama prečnika do 20 inča.

U odnosu na Astru sa 5 vrata, model GTC spušten je za 10 do 15 mm, dok je međuosovinsko rastojanje “poraslo” je za 10 mm, sa 2.685 na 2.695 mm. Oba traga su šira sa 1.584 mm (+ 40 mm) od prednjih i 1.588 mm (+ 30 mm) od zadnjih točkova.

U vožnji, bar na kratko i koliko to uslovi saobraćaja dozvoljavaju, pokušali smo da poteramo GTC do svojih granica. Prosto je izuzetan u krivinama, koje upija i “ispravlja”. Upravljanje je precizno i direktno, a sedište kreira potporu za zauzimanje idealne vozačke pozicije. Ipak, tokom vožnje primetili smo da usled oborenog A stuba, što je karakteristika svih kupea, gubi se preglednost u krivinama na levo što na krivudavim putevima može biti problematično.

Novi GTC odlikuju sjajna tehnološka rešenja i novosti. Istakao bih multifunkcionalnu kameru – Opel Eye ugrađenu na vetrobran ispod ogledala koja nosi čak 8 funkcija. Unapređen Sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova sada može da identifikuje još više znakova koji se koriste u EU a sada može da prepozna i znakove u obliku kvadrata, npr. Autobahn, zone u kojima je ograničen saobraćaj, dodatne znakove vezane za ograničenje brzine. prepoznati znakovi se ispisuju na LCD ekranu i dodatno zvučno upozoravaju vozača.

Pored poznatog Sistema za upozorenje pri napuštanju trake (LDW), kamera sada podržava i novu funkciju praćenja razdaljine automobila (FDI) koja vizuelno obaveštava vozača o razdaljini od vozila ispred njega izraženo u bezbednom vremenu kočenja (u sekundama). 4. generacija biksenonskih prilagodljivih prednjih svetala (AFL+) uključena je u Astru GTC. Pored devet funkcija AFL+ sistema – ovo uključuje pomoćni sistem dugih svetala koji uključuje i isključuje duga svetla u zavisnosti od prisustva drugih vozila. Ovo bi trebalo da omogućava konstantno optimalno osvetljavanje puta bez zaslepljivanja. Sa ovih deset funkcija, Astra GTC ima najbolji set svetala u segmentu.

Astra GTC ne pristaje na kompromis kada je u pitanju funkcionalnost, uprkos njenom dizajnu po uzoru na kupe. Ne samo da smešta 5 osoba u svoju kabinu, već fleksibilna zapremina njenog prtljažnika obezbeđuje od 370 do 1.235 litara prostora – preko 200 litara više od konkurencije. Obim prostora za stvari u kabini je unapređen za 50% u odnosu na prethodnu generaciju GTC-a.

Sve u svemu, sjajan automobil koji će prema poslednjim informacijama kod nas koštati od 16.000 evra na naviše, a sve u zavisnsoti od odabranog motora i opreme. Što bi rekli “kratko, ali slatko” – nakon prepodnevnog druženja sa Astrom GTC  po putevima Majorke popodne smo, nakon pristizanja u Palmu morali nazad u hladnu i maglovitu Srbiju :)

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *