O stripu je reč

Categories Relax, StripPosted on

Sajam Knjiga u Novom Sadu

Danas su na Novosadskom jsamu otvoreni Salon knjiga i Izložba umetnosti “Art ekspo”, i trajaće osam dana, do naredne subote, 25. aprila. Salon knjiga i Art Expo izložbe popunile su Master centar, uprkos teškoj i složenoj ekonomskoj situaciji, koja najviše utiče na kulturu i obrazovanje.

Izdavači su ove godine ponudili velike popuste, koji su i do 80 odsto i biće atraktivnih izdanja, a zahvaljujući zalaganju Organizacionog odbora imamom veoma kvalitetan program tokom trajanja sajma.

sajam1

sajam2

Ulaz je besplatan, pa pozivamo sve građane da dođu i budu gosti Salona knjiga, manifestacije od velikog značaja i za grad i za Pokrajinu.

Programski direktor Salona knjiga Miroslav Aleksić je podsetio da ovu priredbu obeležavaju „Dani Laze Kostića“ koji ima veliki broj programa, a naveo je da su među gostujućim piscima i Marko Vidojković, Zoran Živković, Enes Halilović, Vladislava Vojnović, Sonja Atanasijević, ruska spisateljica Jelena Zelinska, Gojko Đogo i drugi autori.

– Značajan segment programa čini Pokrajinski sekretarijat za kulturu koji predstavlja stvaraoce i izdavače na jezicima nacionalnih zajednica. Novi program je Strip-salon, tu su i Evropski fejsbuk pesnički festival i BookIll fest, a Dani biblioteka i bibliotekara okupiće poslenike bibliotečkog posla u Vojvodini – naveo je Aleksić.

Novosadski sajam će ove godine, tokom jubilarne 20. izložbe umetnosti “Art ekspo”, 17. put dodeliti Nagradu “Sava Šumanović” za izuzetne domete ostvarene u likovnoj umetnosti. Ovogodišnji laureat je beogradski umetnik Čedomir Vasić.

Lutajući otisak” i “Grafike dobitnika Nagrade Sava Šumanović” dve su izložbe jubilarnog, 20. “Art ekspa”.

Tokom Salona knjige, Novosadski sajam podeliće posetiocima stotinu naslova i to tako što će svakoga dana, od nedelje do subote, biti izvlačena imena dobitnika nagrada. U poklon-igri mogu da učestvuju svi posetioci koji se budu registrovali na ulazu u Halu “Master”.

sajam3

Strip salon od 18. do 21. aprila

Novosadski sajam i “Čarobna knjiga” prvi put na Salonu knjiga organizuju segment namenjen ljubiteljima devete umetnosti – Salon stripa.

U subotu, 18. aprila, u Hali “Master” Novosadskog sajma, od 12 do 13.30, o umetnosti prevođenja stripa i strip-kritici govorili su Zvezdana Šelmić, Darko Tuševljaković, Ivan Jovanović, Slobodan Ivkov i Miodrag Nikolić.

strip

U nastavku, od 15 časova, u razgovoru o temi “Strip kao deveta umetnost – od ideje do realizacije” učestvovali su najznačajniji srpski autori: Branislav Kerac, Sibin Slavković, Goran Skrobonja, Pavle Zelić i Dražen Kovačević. Možete pogleati kako je bilo na ovoj tribini u nastavku:

Nedelja u isto vreme, rezervisana je za temu “Strip kao izdavački izazov”, a učestvovaće Milan Jovanović iz striparnice “Darkwood”, Vuk Marković, vlasnik “Komika”, Bojan Bosnić (“Makondo”) i Borislav Pantić iz “Čarobne knjige”.

Za sve koji žele da savladaju osnove crtanja strip-kaiša, u ponedeljak i utorak od 12 do 16 časova, biće organizovana Mala škola stripa, koju će voditi Vladimir Vesović iz Škole stripa “Đorđe Lobačev”.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *