O blogu, i u "Politici"

Categories InternetPosted on

[imgao]http://img466.imageshack.us/img466/3753/politikablogji3.jpg[/imgao]
Nakon [url=http://www.www.personalmag.rs/blog/?postid=1154]Press[/url]-a, [url=http://www.www.personalmag.rs/blog/?postid=1160]RTS[/url]-a i [url=http://www.politika.co.yu]Politiku[/url] je “okvasio” talas [b]blog fenomena[/b] kroz tekst [i]Ivane Anojčić[/i] “[url=http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=11795]Glas iz prašume[/url]” u današnjem izdanju. Iako je povod za tekst [url=http://www.www.personalmag.rs/blog/?postid=1154]tzv. B92 blog afera[/url] novinarka je [b]prilično nespretno[/b] pokušala da u saradnji sa neadekvatno izabranim sagovornicima (profesor FPN i političar) [b]čitaocima približi blog-fenomen[/b] i njegovu “[i]srbijansku pojavu[/i]”.

Dobro je da se u dnevnim novinama [b]uopšte piše o novim tehno-tendencijama[/b], ali mora se konstatovati, prilično [b]nevešto, šturo i [url=http://www.www.personalmag.rs/blog/?postid=1147]diletantski[/url][/b], a kada se tome dodaju i “neobavešteni” sagovornici, onda [b]ni tekst ne može biti valjan[/b].

[b]Primer 1[/b]:[quote=prof M. Radojković]”MajSpejs” je najpopularniji blog sa 106 miliona korisnika[/quote][url=http://myspace.com/]MySpace[/url] servis je najmanje “blog”, i nešto je [b]mnogo šire od običnog blog servisa[/b], i samo po sebi nije “blog”.

[b]Primer 2[/b]:[quote=prof M. Radojković]Blog omogućava direktnu komunikaciju političara sa potencijalnim biračima, i slobodu izražavanja i jednima i drugima, ali on nema političke reprezentacije…U političkom opredeljivanju uticaj bloga na političke procese je mali.[/quote]Blogovanje [url=http://myspace.com/]ne upražnjavaju samo političari[/url] (niti masovno, niti preovlađujuće), a po pitanju [b]uticaja blogosfere na svetovni život[/b], pogotovo politički, ne bih se složio da nema uticaja (možda ne kod nas).

[b]Primer 3[/b]:[quote=Ivana Anojčić]Možda je cela magija upravo u tome što uspostavlja najneposredniju moguću vezu između hiljada anonimusa sa manjinom poznatih, moćnih i uticajnih.[/quote] Novinarka polazi od premise (oslanjajući se na tzv. B92 Blog) da je [b]blog privilegija tzv. [i]celebrity[/i]-ja[/b], da bi pogrešno zaključila da je isti [b]odlično popularizaciono sredstvo u rukama “poznatih”[/b], prelazeći preko činjenice (koja joj [b]verovatno nije ni poznata[/b] – za blog je najverovatnije čula prvi put na B92) da je [b]najviše blogera “anonimusa”[/b].

[h2]Malo o Blogu B92[/h2]Da se vratim malo i na [b]Blog B92[/b]. Nastali problemi, nejasnoće, pa i “blog-afera”, nastali su [b]neveštom definicijom dela sajta B92 nazvanim Blog[/b]. U suštini, radi se o [b]klasičnim kolumnama[/b] kojima je samo pridodata [b]doza interaktivnosti[/b]. Zašto mislim da se radi o kolumnama? Pa zato što pojave tog entiteta na B92 imaju [b]slične ili iste karekteristike kao i klasične novinske kolumne[/b]:
[list]
[*]kolumniste [b]isključivo bira uredništvo-redakcija, prema sopstvenom senzibilitetu i uređivačkoj politici[/b], kao i u slučaju VIP Bloga B92. Ne može neko sa strane da se “samopozove” da piše kolumnu, već mora biti prepoznat i pozvan kao VIP. – [naglasak]Pravi blog može da kreira svako[/naglasak]
[*]kolumnisti pišu zbog očekivanih kvalitetnih sadržaja, odnosno zbog očekivanog [b]uticaja na kvalitet i čitanost/tiraž medija[/b]. Prosto rečeno, rade u interesu poslodavaca i za to su najčešće plaćeni. Doduše ovi na B92 nisu plaćeni, ali definitivno [b]”rade” u interesu B92[/b] (možda i nesvesno) obogaćujući ponudu i sadržaje same B92. – [naglasak]”Pravi” bloger radi po sopstvenom nahođenju, i za sopstveni interes (ukoliko ga ima) ;)[/naglasak]
[*][b]sadržaj kolumni [/b]mora biti na “poželjnoj uređivačkoj liniji”, oivičen zadatim granicama. Da li je među političke B92 blogere (većina njih se bavi politikom) upao i jedan bloger sa stavovima opozicinim onim B92? Nije. – [naglasak]”Nekolumnski” blogovi ne podlažu uređivačkoj cenzuri i nemaju cenzore, osim samih blogera.[/naglasak]
[*]ni [b]informaciono-strukturno[/b], pojedinačni blogovi B92 nemaju [b]uobičajene elemente[/b] prosečne blog-strukture[/list]Elem, B92-blogeri moraju biti svesni ovih činjenica kako ne bi bili “uklonjeni”, [url=http://www.www.personalmag.rs/blog/]poput Trifunovića ili Krstića[/url].

[imgo]http://img78.imageshack.us/img78/7995/blogovibu8.gif[/imgo][b]P.S. [/b]
Jeste li primetili da i sami kreatori B92 Bloga, [b]pojedinačne zapise blogera nazivaju “blogovima”[/b]? Pa tako i “blogerka” [i]Biljana Srbljanović[/i] u jednom zapisu govori kako “piše blogove” ;-)
Toliko o diletantizmu, a vi, nastavite da kreirate “blogove” ;-)
[update][b]13.11.1004.[/b]
Citiram dobro poentiran komentar čitateljke bloga.
[quote=”[url=http://www.www.personalmag.rs/blog/?postid=1154#9]Sanja Popović[/url]”]Blog b92 često se zloupotrebljava za afirmisanje agresivnih, a ponekad i sumanutih ideja. Iskreni i staloženi tekstovi se brišu ako nisu po volji militantne glavne struje, tj. autora. Mogu se pročitati i dobri tekstovi, ali ih je teško naći u moru gluposti. S druge strane društvo koje gradi demokratiju ne bi smelo ni na jednom mediju nametati neko unapred definisno vidjenje sveta i sputavati iskreno izražavanje. Ne mislim na psovanje i druge gadosti. One nisu iskrenost, nego smišljena agresija. Ima li u Srbiji neka škola komuniciranja? Zbivanja u proteklim godinama su pokazala da nam veoma nedostaju sposobnosti za normalnu komunikaciju.[/quote][/update]

Please follow and like us: