Novi, vrli P2P

Categories InternetPosted on

Verovatno ste svi čuli za P2P ili barem jednom koristili prednosti razmene fajlova, i uopšte različitih sadržaja, putem Peer-to-Peerkonekcije i softverskih klijenata, ali verovatno još niste čuli za P2P koji ne zahteva upotrebu Interneta kao prenosnog medija,niti čak postojanje bilo kakve računarske mreže.

Reč je o multilateralnom bater-aranžmanu na osnovu offlineP2P mreže, ili da uprostim – članovi ovih mreža kreiraju “Want” i “Have” liste: šalju sopstvenu “Želim” listu na neki o nekoliko servisa za razmenu, a zatim i svoju “Posedujem” listu, tako da drugi članovi imaju uvid u ono što vi posedujete, a vi takođe u liste posedovanja ostalih članova.

Karakteristika ove vrste trejdinga je da je 100% legalan, a multimedijalni sadržaju umesto računarskih mreža kao medijum prenosa koriste obični “stari” poštanski sistem, a takođe za razmenu svakog komada plaća se minimalni fee (uglavnom oko 1 $). Nešto je sporije nego korišćenje BitTorrenta (ponekad je ovaj sistem i brži) ali je pouzdaniji.

Trenutno je na raspolaganju nekoliko trejding servisa, a jedan od najvećih je PeerFlix kod koga se razmenjuju DVD mediji.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *