Nova Alfa Romeo Giulia 2.2 180KS

Categories AutomobiliPosted on
Alfa Romeo Giulia

Nakon mnogo čekanja svih Alfista, čuveni italijanski sportista Alfa Romeo predstavio je novu Đuliju, na novoj platformi na kojoj se planira čak 8 novih automobila, a među njima i prvi SUV ovog brenda.

Nova platforma donela je izrazito laku konstrukciju, i “prebacila” pogon s frontalnih na zadnje točkove, a ovim se dobilo na sportskom duhu, upravljivosti i performansama, tako da je rame uz rame sa nemačkim rivalima. Kombijacija čelika i aluminijuma u konstrukciji postavili su ovaj salon u vrh klase u domenu težine  i odnosa snaga-težina, a takođe ima i najveće međuosovinsko rastojanje u klasi.

Alfa Romeo Giulia
Prepoznatljv frontalni delo sa ipresivnim LED otiskom

Prodaja u Srbiji startovala je pre mesec dana i tražnja je prilično velika, pa je tako samo novosadska  Auto kuća Stojanov već prodala tri nove Đulije. Inače, Đulija je dostupna sa benzinskim motorima od 200KS i 503KS, te dizel agregatima od 150 i 180KS, koji su upareni sa 8-stepenim ZF automatskim menjačem i 6-stepenim ručnim. Sledeće godine očekuje se i “eko” dizel sa  niskim 99g/km CO2 emitovanjem.

Alfa Romeo Giulia
Sportski zadnji kraj nove Đulije

Alfa Romeo Giulia je svakako atraktivnog dizajna sa velikom, komfornom kabinom i pregršt opreme na raspolaganju. Krasi je izdužena sporska forma, niske a široke silueta sa naglašenim ramenima. Frontom dominira poznata izazivačka trokuglasta rešetka, forma zaobljenih mišićavih linija, i kupcima je na raspolaganju sjajan izbor alu-naplataka.

Alfa Romeo Giulia
Prelepi Alfini “rotori”
Alfa Romeo Giulia
8,8-inčni ekran izuzetno uklopljen u dashboard

U kabini, u “Super” nivou opreme, odiše luksuz koji naglašavaju prelepa Napa koža i brušeni aluminijum, zatim izuzetno dobor integrisan 8.8-inčni ekran ( u osnovnoj verziji je dijagonale 6,5-inča), koji je fino skriven u i konzolu…

Ekran je pregledan, sve kontrole su lako dostupe a opcije se kontrolišu preko kružnog selektora na središnjoj konzoli. Navigacija je ugodna, mape su ažurne, a ceo sistem podržava i Apple i Android uređaje. Naravno, podrazumeva se Keyless entry a startovanje motora se vrši preko dugmića integrisanog na volanu, rešenje koje je preuzeto sa trkačkih bolida.

Alfa Romeo Giulia
Alfina “obrtaljka”

Sedišta su izuzetno udobna, sportske forme sa dobrom bočnom potporom, dok je na zadnjim sedištima obezbeđen veliki komfor i udobnost zahvaljujući dobrom uglu nagiba sedišta i dugačmi sedalnim delom. Prtljažni prostor je standardan u klasi sa svojih 480 litara.

Alfa Romeo Giulia
Impresivan Đulijin kokpit

Na testu sam imo konkretni 2.2-litarski agregat sa 180 KS i ZF automatski menjačom. Kao i sve Alfe i nova Đulija je tvrđeg sportskog vešanja, ali neočekivano dobro upija neravnine na domaćim putevima – a osećaj u vožnji je izuzetno dobar. Ovaj agregat sa 430Nm je veoma jak, respozivan i fleksibilan što izdvaja Đuliju u odnosu na konkurenciju. ZF menjač transferuje brzine u deliću sekunde, gotovo neprimetno, a sve pohvale idu i Start-Stop sistemu koji toliko usavršen da se i ne primeti njegovo funkcionisanje.

Alfa Romeo Giulia
Alfin “dna” selektor menja ćud nove Đulije

Na raspolaganju su tri vozačka modusa koja se biraju preko Alfinog DNA selektora. Advanced Efficiency mod je naravno najekononičniji, kada Đulija postaje umirenija, umerenija, smanjene osetljivosti na gasu. Ipak, pravi modovi su Natural i Dynamic. U Dinamiku, odziv gasa je responzivniji, zvuk motora je reskiji i glasniji, i sve deluje “ubrzanije”. Definitivno, ovo je režim koji pravi Alfisti nikada neće napuštati :)

Alfa Romeo Giulia
Idealna vozačka pozicija

Svi modeli imaju upozorenje na promenu trake kao standard, dok su adaptivna kontrola krstareće brzine, blind spot upozorenje, zadnja parking kamera i funkcija autonomnog kočenja za zaštitu pešaka opcioni.

Alfa Romeo Giulia
Premijum materijali u kabini

Cenovno, nova Đulija očekivano cilja vrh klase i direktne rivale iz BMW-ove serije 3. Ali narednih godina treba očekivati “hlađenje” cene sa proširenjem dijapazona dostupnih agregata i smenjenjem ekskluzivnosti novog modela. Ipak, prvi rezultati prodaje u Srbiji ukazuju da su Alfisti jedva dočekali novu Đuliju.

Please follow and like us: