Notepal W1 – prijatelj notebooka

Categories Hardware, ITPosted on


Stižu vreli letnji dani, a sa njima i nesnosne vrućine koje nepovoljno deliju na rad celokupne elektronike, pa i notebook računara koji su poznati po osetljivosti na pregrevanja. Ipak, iz poznate kompanije koja se bavi problemom hlađenja Cooler-Master nudi nam se nekoliko rešenja za problem hlađenja notebookova u vidu specijalnih aluminijumskih rashladnih stalaka.

Iz PIN computersa dobio sam na test model Cooler Master Notepal W1 koji pored rashlade funkcije ima još par veoma korisnih osobina. Radi se o aluminijumskom rashladnom stalku specijalno dizajniran za 15" i 17" widescreen notebook računare, dimenzija 400 x 300 x 42mm i veoma male težine (1,5 kg). Stalak je u funkciji ergonomije podignut nekih 30 stepeni od podloge i stvarno olakšava i ubrzava kucanje na prenosnicima.

U gornjem delu stalka dominiraju dva velika ventilatora prečnika 7 cm koji su smešteni taman na mesto gde dolaze najveći "grejači" kod većine notebookova (procesor, HD, DVD drive…). Ova dva snažna ventilatora (1500 obrataja u minuti) napajaju se pomoću USB veze koja pored napajanja služi i kao dock za nova dva USB porta postavljena pozadi stalka, tako da uključivanjem ventilatora ne gubite dragocene USB ulaze. Pored 2 USB porta nalazi se i prekidačko dugme kojim uključuju-isključuju ventilatori tako da ako nisu potrebni, mogu da se isključe.

U radu ova dva ventilatora su veoma tihi i gotovo nečujni (čak su tiši i od integrisanog ventilatora na računaru), tako da ne stvaraju dodatnu nepotrebnu buku. U praksi, Notepal se pokazao kao veoma dobar "prijatelj" računara o čijoj nabavci bi trebalo da razmisle svi vlasnici prenosnih računara.

Iako još nismo zahvaćeni visokim temperatirama, na trenutnoj sobnoj temperaturi (22-26 stepeni C) Notepal je uspeo toliko da ohladi pozadinu mog notebooka da se integrisani ventilator u računaru uopšte nije uključivao. Prema navodim i testovima samog proizvođača, a što smo indirektno i utvrdili, sistemske komponenete nootbooka su hladnije u proseku za 7 stepeni celzijusa.

Stalak je za svaku preporuku, a ako vam cena od oko 2.700 dinara nije prevelika, svakako nabavite ovaj komad hardvera.

Please follow and like us:

5 comments

  1. evo kod mene od jučer Zalmanov notebook cooler, odlična stvar, jedini bed je što više ne mogu peći jaja na notebooku :)

  2. Da im nije malo mnogo 2700din, za komad aluminijuma i dva ventilatora…

    Uzgred, nisam siguran da je taj nagib od 30 stepeni preterano koristan što se ergonomije tiče, samo vas tera da još više krivite ruku i povećavate pritisak na karpalni tunel.

  3. Za nagib si u pravu. Ja i sve desktop tastature koristim potpuno ravne, bez podizanja “nogica”, jer mi je tako mnogo lakše.

    Nisam imao prilike da koristim MS Natural Keyboard, ali koliko se sećam, ona je čak bila nakrivljena na suprotnu stranu, ka monitoru, da bi šake bile u što prirodnijem položaju.

  4. Ja sam kupio ovakav isti Cooler jos pre 3 meseca i mogu reci da je extra! S obzirom da mi je u laptopu AMD Turion procesor ova spravica mi je dobro dosla!

Comments are closed.