Nokia N97 mini

Categories MobilePosted on

Na veliki test stigao mi je  Nokia N97 mini, Nokijina uzdanica u domenu kompaktnih multimedijalni smartphonea. Po konceptu najbliži je bivšim HTC-ovim smart telefonima na Windows Mobile platformi sa slajder QWERTY tastaturama, a najpribližniji je modelu HTC Touch Pro2.

Kako će biti duže na testu, u više blog zapisa u detalje ću vam predstaviti ovaj moćni uređaj koji je svakako više od telefona, jer ujedno Nokia N97 mini je i kamera od 5 megapiksela, prenosni muziči i video plejer, GPS navigator koji dolazi sa besplatnim mapama (što recimo nije slučaj sa moćnijim N900), super platforma za igru, web  pregledač i oš mnogo toga.

Za početak krećemo od pakovanja i njegove spoljašnosti. U pljosnatoj, elegantnoj crnoj kutiji stiže, traba naglasiti – od 80% recikliranog materijala, sam telefon, baterija, punjač, USB kabl, OVI Suite softver (o njemu u posebnom zapisu) i odlične stereo in-ear slušalice sa daljinskim komandama za kontrolu volumena i javljanje na pozive.

Manji i kompaktniji od “starijeg brata” modela N97 može se svrtati u candybar slajdere sa izvlačećom QWERTY tastaturom sa dimenzijama 113 x 52,5 x 14,2 mm i težinom od 138 grama. Prednjim delom dominira osnova komunikacije sa telefonom – veliki i oštri ekran osetljivi na dodir dijagonale 3,2 inča i rezolucije 640 x 360 piksela (nHD). Ekranom i prikazom na ekranu upravljaju ugrađeni senzor orijentacije, merač distance i detektor ambijentalnog svetla sa kontrolerom intenziteta.

Osnovicu telefona čini šasija od tvrde plastike u kombinaciji sa metalnim poklopcem i ojačanjima. Dostupan je u tri kolorne varijante: elegantno crnoj, bakarno crvenkastoj (model na testu) i skupocenoj zlatnoj verziji. Iznad ekrana su speakerphone zvučnik, detektor svetla, sekundarna kamera za video pozive i merač udaljenosti sa leve strane, dok je ispod ekrana hardverski  Menu taster i Start-End softtouch komande.

Duž leve ivice smeštej ne mini USB multifunkcionalni priključak i izuzetno funkcionalni klizač taster pod oprugom za uključenje-isključenje ekrana. Ova kontrola definitivno spada u najjednostavnije i najpraktičnije kontrole za zaštitu ekrana. Na istoj ovoj levoj ivici, u ćoškovima smeštena su sva mini zvučnika kojim N97 mini postaje sjajni zabavni uređaj i mobilni muzički centar.

Na suprotnoj ivici su Volume i kamera tasteri, donja ivica je prazna, a na gornjoj su Power dugme i 3,5mm ulaz za slušalice i muzička pojačala ukoliko telefon spajate na neki veći muzički centar. Na poleđinije metalni poklopac ispod koga je baterija i ležište za SIM kartice, dok telefon. A u gornjme delu je pomenuta kamera od 5 megapiksela sa Carl Zeiss optikom i bljeskalicom.

Sve nabrojano čini celinu koja se udvaja izvlačenjem tastature , odnosno potiskivanjem gornjeg ekranskog dela u desnu stranu. Mehanizam šarke je pod oprugom, deluje robusno i ekran izvlači pod uglom od 40-stepeni tako telefon može da se položi na sto ili drži sa dve ruke, dok ekran dolazi u optimalan položaj u odnosu na pogled.

Zbog smanjena tastature u odnosu na N97 kod mini modela nema navigacionog dela, dok su tasteri postavljeni u tri reda nešto manji, sa manjim međuprostorom, ali ipak dovoljno veliki za komforan unos teksta sa dve ruke.

Komfor je toliki da blogeri mogu da slobodno unose zapise od par hiljada karaktera, bez nekog napora, muke i brojnih grešaka. Za početak toliko, a u narednim nastavcima očekujte detalje o ovom moćnom “miniju”.

Please follow and like us:

Comments are closed.