Nokia N8

Categories MobilePosted on

Nokia N8

Iako Nokia od N8 očekuje čuda novi na prvi pogled ne donosi ništa novo osim ubrzanja koje uslovljeno jačim procesorom.  Nokijin deo tržišnog kolača na polju smarphonea nikad nije bio ugroženiji.

Ko god je makar jednom koristio Symbian zna da je to izuzetno složena ali moćna platforma, čija je najveća mana – tromost. Na N97 Mini koji sam poslednji testirao prilikom kretanja kroz menije uvek je bilo neke stanke, zastoja, a da ne govorim o ssilnim suvišnim opcijama i višku potrebnog “kliktanja” da bi obavili neke obične funkcije.

Nokia N8

Dizajn N8 je nekarakterističan za Nokiju, a u praksi previše “zaobljen”. Zaobljen u smislu oborenih ivica koje uslovljavaju da aparat lako ispadne i ruku. Njegova osnovna prednost je kamera od 12 megapiksela sa autofokusom. Za probu par puta sam škljocnuo u Night režimu i rezultati su zadovoljavajući, do je Makro režim odličan i u paru sa ksenonskim blicom pruža sjajan rezulta koji možete videti u primeru (raw fotka bez obrade u punoj veličini):

Makro fotka snimljena sa Nokia N8
kliknite za uvećanje – 4000x2242px

AMOLED ekran ima sjajan oštar prikaz, ali mu je osetljivost lošija, tako da nekada omane u odzivu. Prednost ipak donosi u multimediji, jer psoeduje HDMI izlaz kojim preko priloženog HDMI adaptera, audio-video sadržaje možete preneti na TV. HDMI izlaz daje sliku u 720p rezoluciji, a zvuk je na tehnologiji Dolby Digital Plus, koja je kompatibilna sa sistemima kućnih bioskopa.

Nokia N8

Pored toga tu je i USB adapter koji omogućava čitanje USB fleš diskova, a kompatibilna je sa svim diskovima po standradu USB 2.0. Poseduje 16 GB interne memorije, a može se preko microSD slota dodati još 32Gb. Sve u svemu, nekoliko unapređenja u odnosu na prethodnike, ali ništa revolucionarno.

Please follow and like us:

1 comment

  1. Razocaran sa Nokia X2 telefonom i posrednikom u kupovini VIP-om, razmisljao sam da Nokia u urnebesnoj trci sa konkurencijom gubi dah, a da mi VIP kao posrednik, kao kupcu nezna da pomogne (trenutno traje reklamaciona prepiska, po sistemi ja u klin oni u plocu). To potvrdjuje i ova vasa kratka analiza i ovog Nokia N8 telefona, ima dosta propusta, sto se desava kad se mnogo zuri, uvek se nesto zaboravi.
    Ja sa Nokia X2 mogu da koristim sam mali deo funkcija obecanih u specifikaciji telafona, Razocaran sam i VIP-om i Nokiom, ipak mi je zao sto sam posle vise od desetak godina napustio mt:s..

Comments are closed.