Nokia C5

Categories MobilePosted on

Nokia je pre dva meseca predstavila novu seriju mobilnih telefona sa oznakom C koju pre svega karakterišu jednostavnost komunikacije i povoljna cena. Nokijin pulen u ovoj seriji je model Nokia C5 koji je kod mene na testu, a uskoro nas očekuje i premijera modela C6, koji mu je vrlo sličan, ali ima QWERTY tastaturu. Ovu Nokiju klasične forme krase veliki tasteri udobini za kucanje i u poređenju sa modenim smartphoneima mali ekran od 2,2 inča, koji je u QVGA rezolucije.

Kvalitet izrade je veoma visok, a kao i uvek upotrebljeni su samo najkvalitetniji materijali za izradu, a za poklopac baterije korišćen je čak nerđajući čelik što telefonu da je jedan utisan čvrstoće i solidnosti. Tastatura je zaista velika i samim tim laka za korišćenje, a unos SMS ili E-maila nikada neće biti problem.

Kao i Google Android platforma, Nokia C5 je jedan od onih telefona koji traže aktivnu internet konekciju, a broj aplikacija koje mogu da rade istovremeno u pozadini praktično je neograničen. Novost je Chat aplikacija u kojoj su objedinjeni GTalk, Ovi Chat i Microsoft Messeger. Iskreno, očekivali smo i Yahoov popularni IM servis, ali i to bi uskoro moglo da se nađe u okviru Chat aplikacije, jer je Nokia nedavno najavila saradnju sa ovim gigantom na unapređenju mejl i IM komunikacije na svojim uređajima. Chat je vrlo jednostavn, ali i te kako moćna aplikacija, koja vam omogućava da razmenjujete kratke IM poruke sa online prijateljima.

Relativno nova je i aplikacija za razmenu mejlova, koja je u potpunosti prerađena i ima nekoliko novih mogućnosti. Najznačajnija je mogućnost istovremenog vođenja i osvežavanja nekoliko različitih mail naloga istovremeno sa obaveštenjima o pristiglim porukama u realnom vremenu. U okviru aplikacije imate mogućnost vođenja GMail, Yahoo, Ovi, Mail for Exchange i Windows Live Hotmail naloga, koje će C5 samostalno konfigurisati na osnovu unete adrese i šifre, a ručno ćete morati da podesite naloge poput Telenor Maila i svih drugih domaćih i inostranih provajdera.

Navigacija

Nokia je u C5 ugradila i solidan GPS navigacioni uređaj, koji je pomogla besplatnim mapama i licencama dok god telefon bude bio živ. Dovoljno je da odete na Nokijin sajt, preuzmete Ovi Maps 3.03, instalirate ih na priloženu memorijsku karticu, registrujete ih preko mreže i imate mogućnost da krstarite celim svetom potpuno besplatno – i tu je prava snaga ovog telefona. Neka vas displej telefona ne plaši, odnosno njegova dijagonala od svega 2.2 inča, jer je i ovako mali sasvim dovoljan za pristojnu navigaciju.

Spikerfon zvučnik je izuzetno glasan, pa u većini slučajeva ni nema potrebe da gledate u displej. Na žalost, nakon što je Nokia promenila provajdera za GPS akrte, Srbija u ovoj verziji mapa nije dostupna na nivou gradova i ulica, već su tu samo autoput i glavne saobraćajnice. Ipak, Ovi mapa, bar za teritoriju Srbije možete koristiti iGo ili Garmin mape.

Za one koji traže telefon koji dosta “drži” – C5 je idealan izbor njegova baterija od 1.050 mAh obezbeđuje ča 12 sati priče. Iako je u osnovi jednostavna, Nokia C5 ima i sekudarnu kameru, Nokia Messaging, koji podržava Google Talk i Windows Live Messanger, a sa GPS risiverom i Ovi mapama 3.0, spada u klasu koja se kotira odmah ispod klasičnih pametnih telefona, te je za prosečnog korisnika i više nego dovoljna.

Cena: ~180 evra, www.nokia.com

Please follow and like us:

5 comments

  1. Po mom misljenju C5 uopste ne valjaju telefoni,ili Bh telecom narucuje neku bofl robu.Kupim telefon prije mjesec i po.Pocne se gasiti za 3 sedmice,i lediti slika.Prvo posaljem u servis ,7 dana drzali i kao ppravili,da bi se odmah navece slika ponovo zaledili i poco se gasiti aparat.Odnesem ponovo u servis u mali bosmalu u Sarajevu i drzali su ga mjesec jer sam htio novi aparat.Tek na poziv bh telecomu ubrzali su da mi ovi iz servisa daju novi mobilni.I evo poslije sedmice dana opet je poceo nesto da mulja dok sam pisao poruku.Opet nesto kao da je zaledio,osjetio sam u ruci da se ugrio i nivo baterije mi je drasticno opao,iako sam prije toga imao spustenu samo jednu crtu od baterije.KATASTROFA od telefona.

  2. Ovi mape ne pokrivaju Srbiju za sada, ali sam čuo da bi do kraja godine trebali da kupe i lokalne mape, tako da bi trebalo da ih bude sistemski i besplatno. Softver i mape ostalih provajdera naravno rade, samo su komercijalne.

  3. ja imam nokiu c5 vec 2god.i nisam imao nikakvih problema sa njom,i ubacio sam garminovu navigaciju memorisku od 32gb.i radi sve exstra.ja ne znam kakve su to vase nokie,kada vam se kvare…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *