Zašto je tako dobar – Nikon 35mm f/1.8G AF-S D

Categories FotografijaPosted on
Nikon Nikkor 35mm 1.8G
Nikon Nikkor 35mm 1.8G
Nikon Nikkor 35mm 1.8G

Puno godina se amaterski bavim fotografijom, još od prvih digitalaca pre 15-tak godina, pa i pre toga na ruskom Zenitu, pa se nakupilo dosta fotki (trenutno na Flickru imam pa skoro 7.000 fotki) i iskustva. A promenilo se i tehnike.

Od “Zenita” do današnjih mikro-kamera na mobilnim telefonima iako je prošlo tek nekoliko decenija – tehnološki gledano prošle su svetlosne godine. I generalno, nije sve do tehnike, ima i nešto (mnogo) do “oka” autora-fotografa.

Trenutno koristim Nikon D3100 koji je zapravo u entry-level nivou, ali takođe u DX formatu koji donosi mnoge prednosti, a pre svega kompaktnost i malu težinu – što će reći prenosivost. S njim u kitu uglavnom (postoje različiti kitovi) dolazi i perfektni AF-S DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6 G VR II zum objektiv koji je gotovo idealana za gotov sve prilike, te za većinu amatera sasvim dovoljan.

Do ovog tipa zum objektiva, sa kompleksnom elektro-opto-mehanikom i mnoštvom elemenata koji se kreću napred i nazad kako bi se omogućio zum, trpi optička čistoća. Oštrina je jedna od problema kod zuma, a takođe možete očekivati porast hromatske aberacije i pojačano vinjetiranje.

Nikon 35mm f/1.8G AF-S DX

Prime objektivi

Ipak, ako želite nešto više od fotografije (i poboljšanje oštrine), morate probati i “prajmere” – Prime iliti primarne objektive. Prebacivanjem na visokokvalitetne primarne objektive, a izobličenje i vinjetiranje se smanjuju, a oštrina se poboljšava (takođe i brzina), tako da možete stvarno iskoristiti najviše od senzora visoke rezolucije ugrađene na današnje digitalne kamere.

Kod “prajma”, ključna stavka je ipak aperture” – apertura ili otvor blende. Veći otvori blende omogućavaju veće brzine zatvarača, drastično bolje rezultate u uslovima lošeg svetla i naravno mnogo bolji “bokeh” (sužavanje dubine polja oštrine – depth of field). Automatski kada je zatvarač brži, manje uticaja ima podrhtavanje aparata u uslovima lošeg osvetljenja. Itd, itd…. da se vratimo na Nikon 35mm f1.8 G.

Nikon 35mm f/1.8G AF-S D

Nikon 35mm f/1.8G AF-S D normal – prime objektiv je po mnogo čemu izuzetan: kompaktan, lagan i jeftin (u odnosu na ostale objektive i u odnosu na to koji kvalitet pruža). Cena kod nas ovog objektiva kreće se od 189€ pa naviše, što znači negde oko 20.000 dinara. A takođe, možete nabaviti i polovan preko kupujem-prodajem sajta i za 140€.

“Najbrži” objektivi imaju otvore blende od f/1.4 ili f /1.8 i omogućuju veće brzine zatvarača i smanjenu dubinu polja. To ih čini korisnijim, boljim od f/2.8 objektiva. A ovaj Nikon 35mm omogućava otvor blende do 1.8, a već “sledeći” bolji prajm je Nikon 1.4G sa trostruko većom cenom od oko 600€.

Ovaj objektiv je idealan za sva snimanja u uslovima loše svetlosti, i snimanjima “iz ruke“, te bilo koje drugo fotografisanje. Posbeno je dobar kod portreta i tamo gde hoćete dobar bokeh. Odličan za recimo food-blogere, za snimanje hrane i đakonija, veoma dobar za fotkanje pejzaža. Zbog svega ovog, idelan je zasvakodnevno nošenje i traveč-fotografiju. Jednostavno osim ovog objektiva ne treba da nosite nijedna drugi, ukoliko naravno nemate mesta za još koje “staklo”.

Na kraju krajeva, veoma je jednostavne konstrukcije i jednostavan za korištenje. Na teu objektiva ništa ne štrči i nema pokretnih elemenata, osim točka za manuelno fokusiranje koje uvek možete koristiti umesto vrlo dobro autp-fokusa.

Kvalitet forografija

Ovo je vrlo oštar objektivi. 35mm f1.8 G izvrsno radi na f1.8, fantastično na f5.6, a i ostali f-stopovi su dobri. Objektiv uvek daje prave boje, a tonovi kože su posebno lepi. Za ljubitelje crno-bele fotografije dobra vest, “staklo” ima veliki kontrast. takođe ako snimate u veoma sunčanim uslovima, objektiv ne pada od velikog bljeska.

Kako bi potkovao svu priču o ovom objektivu, evo i par primera mojih fotki. Sve fotke su na Flickru, pa ih kliknite za punu rezoluciju. Sve fotke su raw, preciznije bez ikakave foto obrade!

"Jadran" sailing ship

 

Detalj broda Jadran ƒ/1.8 35.6 mm 1/4000 ISO100

 

Porto Montenegro

Porto Montenegro – obejktiv sjajan za pejzaže, odlična oštrina i osvetljenost ƒ/1.8 35.6 mm 1/4000 ISO100

"Jadran" sailing ship

Uokvireni Jadran – super okvir dale su mi dve susedne palme ƒ/1.8 35.6 mm 1/4000 ISO100

Danas

 

Odličan bokeh čak i pri “visokom” f-u 6.3 -ƒ/6.3 1/160 ISO100

Porto Montenegro

Snimak u mrkom mraku, bez blica – ƒ/1.8 1/13 ISO3200

SAAB stereo system

Saab 9-3 detail

Odličan za detalje – f/1.8 1/500 ISO3200

Sennheiser HD555

Odličan za detalje – f/1.8 1/8 ISO800

Coffee

 

Fino regulisanje dubine polja ƒ/1.8 1/3200 ISO200

 

Foot

Odličan kolorit i dubinska oštrina ƒ/1.8 1/640 ISO200

 

Orthodox church in Becej

Chocolate-orange cake

Za food blogere perfektan – ƒ/2.8 1/60 ISO800

Food

I naravno – portret – klinite na sliku za full rezoluciju i uočite detalje:

Portrait - Nikon 35mm 2.8G

Please follow and like us: