Neumesno pozivanje na Facebook digitalni identitet

Categories Društvene mrežePosted on

Novinar Politike u današnjem tekstu “Napadač na Ilića pretio i Tadiću” iznosi krajnje neumesne tvrdnje o povezanosti pretnji obelodanjenih preko navodnog Facebook profila napadača (D. Stojadinovica) na Velju Ilića.

Tvrdnja je krajnje neumesna jer u današnje digitalno doba jako teško identifikovati i povezati određenu osobu sa njenim “digitalnim tragom”, a još teže ustvrditi da je to konkretno njegov. Jednosotavnim Facebook upitom po imenu i prezimenu dobićete oko 50 profila osoba (uslovno rečeno) koji imaju isto ime i prezime. Veliko “uslovno rečeno” je naglašeno zbog ogromne mogućnosti falsifikata – za tren oka neko iz zluradih potreba može falsifikvoati vaš digitalni identitet i dovesti vas u blago rečeno veoma nezgodan položaj.

Nadalje, novinar se čudi zašto niko od nadležnih organa (prvenstveno tužilaštvo) nije reagovao na pretnje upućene na Facebooku. Ovde čuđenju nema mesta, jer teško da bilo koje tužilaštvo može da dnevno prati više od milion Facebook profila iz Srbije, a drugi razlog sam pomenuo u prethodnom pausus – da bi se povezao digitalni sa svetovnim identiteom potrebna je mala ekspertiza.

Nečijom zloupotrebom društvenih mreža ciljanoj osobi može se naneti velika šteta; blagi primer bi recimo bio falsifikovanje FB profila sa “nafilovanim” pretnjam upućenim prema, recimo državnom rukovodstvu. Dojava tužilaštvu o vašim pretnjama službenim licima mogla bi vas dovesti u potencijalno nezgodan položaj, a da vi o tome pojma nemate.

Zato je preporuka svim novinarima da odmere sve činjenice i “činjenice” kako ne bi pravili ovakve propuste.

Dodatak

Istu tvrdnju preneo je i Blic (a psotavio Tanjug) ;) čak sa potpuno istim naslovom “Napadač na Ilića pretio i Tadiću“.

Please follow and like us:

3 comments

  1. Slažem se sa većinom tvojih opservacija Gorane, ali bih želeo da dodam i to da društvene mreže, iako još uvek sazrevaju, ne mogu doveka da budu posmatrane kao paralelna, virtuelna realnost. I bez potrebe za povezivanjem sa realnim identitetom lica, verujem da informacije na profilima lica “od ranije poznatim policiji”, mogu da se shvate kao signali za pojačan oprez ili dalje praćenje. Dakle, pitanje je kada povući vremensku granicu od koje će socijalne mreže biti tretirane kao realan izvor istinskih uticaja na realnost. Da, za sada stoji preporuka da se toj sferi pristupa sa oprezom, i uz dvostruku proveru, ali mislim da je već “slučaj” Brankice Stanković, iako je u pitanju veb-sajt a ne socijalne mreže, to delom i potvrdio. Uostalom, ukoliko u potpunosti izostane makar praćenje ovog segmenta “javnog” života, lako mogu da se ponove potpuna iznenađenja poput nekog novog bombaša u Belom dvoru, ili nečeg još goreg…

  2. Da, na istom smo stajalištu, pa valjda zato ni najave gašenja specijalnog tužilaštva ne smatram ozbiljnom (iako me ni od ovakvog manira upravljanja državom ništa ne bi začudilo)…ili će se opet, kao što i sam kažeš, sav taj teret opet svaliti na novinare.

Comments are closed.