NET adresar

Categories InternetPosted on

Šetajući gradom tokom ovih prazničnih dana na jednom od brojnih trafika ugledah zanimljiv naslov "NETadresar – putokaz na Internetu" (cena: 60 din). Rekoh, konačno se neko dosetio da ponudi i off-line adresar koji bi nekima mnogo više "ležao" u odnosu na korišćenje standardnih Web pretraživača.

Vrlo dobra stvar iz još jednog razloga, usled vrlo loše (ili nikakve) SEO veliki broj domaćih domena je loše ranagiran na pretraživačima tako je njihovo nalaženje po ključnim rečima poprilično otežano, te stoga izdavanje net-adresara ima smisla.

Ali, na žalost, ovaj pokušaj je neslavo startovao. U pokušaju da pronađete neku instituciju ili firmu najverovatnije je da ćete se "izgubiti". Sadržaj adresara nije baš najbolje organizovan, a po "vertikali" je još gore. Dodatni problem stvara činjenica da su adrese jednostavno prepisane iz baze podataka online NET adresara, i to bez ikakvog ažuriranja, provere ili redakture.

Stoga ćete recimo u sekciji Računar > Prodaja pronaći link recnaroda.co.yu sa opisom linka "Rec naroda je sajt posvećen lokalnom listu iz Požarevca". Ovakvih propusta je "more", što bitno umanjuje vrednost adresara.

Dodatno, stavke-linkovi u svakoj od sekcija su nabacani bez ikakvog reda ili sortiranja, tako da ćete za jednu traženu adresu morati da počešljate sve ponuđene adrese. Najjednostavnije rešenje bi bilo sortiranje linkova po abecedi u rastućem rasporedu, svi bi se vrlo brzo i lako snašli.

Dobar i smislen poduhvat, ali nažalost, traljavo izveden.

Please follow and like us: