Navigacija i akcije

Categories Google, MobilePosted on

Google je današnjom objavom da ulazi na tržište navigacionog softvera za pomoć vozačima, pored velikog broja drugih, stekao još dva rivala Garmin Ltd i TomTom.

Novi navigacioni softver Google Maps Navigation koji treba da obezbedi navođenje vozača u realnom vremenu na mobilnim uređajima trebo bi da bude sastavni deo novog operativnog sistem Google Android 2.0 (juče sam ga pomenuo)

Kao i svi proizvodi iz Google portfolia, i Google navigacija će biti besplatna sa inicijalnom pokrivešću usluge u SAD. Za početak u ovom servisu neće biti reklama, ali u Googleu najavljuju da uvek istražuju mogućnosti za monetizaciju.

Koliko je  jak uticaj ove najave i koliko će tek problema imati komercijalni proizvođači GPS navigacionog softvera i uređaja govore podaci sa berze o strmoglavom padu vrednosti akcija kompanija Garmin Ltd i TomTom.

Implikacije su nesagledive, jer će se i proizvođači smartphonea poput Samsunga i HTC-a opredeljivati za Google Android platformu, jer time upotpunjuju ponudu uređaja i besplatnim navigacionim softverom.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *