Naduvana baterija na laptopu

Categories HardwarePosted on
HP Elitebook 640 G4 Swallowed battery

Pre par nedelja, tokom uobičajenog rada za notebookom iznenadi me snažan reski pucanj iz unutrašnjosti računara. U pitanju je sasvim solidni poslovni HP Elitebook 640 G4 koji odlično služi već tri godine. Iznenađenje je bilo veće tim pre što znam da osim malog ventilatora hlađenja nema pokretnih delova, a zvuk je ličio kao da se “neki metalni element odlomio i udario po plastici“.

U tom trenutku, okrenem računar – levo-desno i zavirih ispod, ali ništa neuobičajeno – “možda je nešto udarilo u sto (ispod stola)…” Ne primetivši ništa neuobičajeno nastavih “kuckanje”. Pravi razlog “pucnja” video sam tek kada sam spremao notebook u ranac – bio je neuobičajeno “debeo”.  I u tom momentu kada je zatvoren poklopac, s profila vidim neravne linije i da je kompjuter zadebljao skoro celom bočnom dužinom. Sve mi je bilo jasno, baterija se naduvala – nešto što sam viđao kod starijih modela mobilnih telefona ali ne i kod laptopova.

HP Elitebook 640 G4  / naduvana baterija je raširila kućište računara izbivši ležite štrafa šasije
HP Elitebook 640 G4 / naduvana baterija je raširila kućište računara izbivši ležite štrafa šasije

Ajd da vidimo šta kaže HP podrška. Oni kažu da naduvana baterija nije sigurnosni problem, da je uobičajeno ali da je potrebno što pre da je zamenite. E sad da vidmo da li je istekla garancija i da li je ona ista kako za ceo računar tako i za bateriju. Ova sumnja je izazvana prethodnim sećanjem da su mi svojevremeno za Lenovo davli dve godine garancije na računar i samo 6 meseci za bateriju, što je naravno protivno sarašnjem Zakonu o zaštiti potrošača koji garantuje saobraznost u roku od 2 godine  za sve tehničke uređaje.

Na svu sreću HP ima odličan alat za proveru da li je sistem još u garantnom roku pa nije bilo teško proveriti. Neverovatnost je bila još veća! Baterija se naduvala samo 2 dana pre isteka produženog garantnog roka od 36 meseci. Kontaktirao sam obližnji ovlašćeni servisni centar NET Computer Engineering i dobio ekspresni odgovorzameniće bateriju besplatno u garantnom roku s tim da se mora pričekati do 30 dana jer je nemaju na lageru.

I stvarno, nakon neke tri nedelje, servis javlja da je baterija stigla i da se notebook može doneti na zamenu baterije. Već sutradan u NET servisu za 15-minuta su zamenili bateriju i sredili problem, Sve pohvale i za HP i za njihovu servisnu mrežu.

Zato, ukoliko imate HP računar proverite da li je i on afektovan ovim problemom jer se ispostavilo da brojne serije HP-ovih računara imaju isti problem sa baterijama. HP je pripremio program opoziva (recall) za pojedine moedle i serije, ali koliko sam proverio – konkrento ovaj moj 640 G4 nije bio obuhvaćen opozivom. Najverovatniji problem je na strani dobavljača HP-a – slično onom problemu sa airbag-ovima koje je japanska Takata napravila u automobilskoj industriji.

Please follow and like us: