Nacistička knjiga grafičkih standarda

Categories branding, DizajnPosted on
Nacistička knjiga grafičkih standarda

Nacistička knjiga grafičkih standarda

Steven Heller najpoznatiji po tome što je čitave 33 godine bio art direktor u New York Times-u i autor preko stotinu knjiga o dizajnu, u najnovijoj knjizi Iron Fists: Branding the 20th Century Totalitarian State bavi se brendingom totalitarnih režima dvadesetog veka. Između ostalih totalirizama, posebno poglavlje bavi se Nacističkim brendingom i njegovim izvorima i veoma doslednom primenom.

Iako je po sopstvenom svedočenju samo čuo da su nacisti formirali čak i svojevrsnu knjigu grafičkih standarda, niko je nije video, pa ni on. Sve do nedavno.

Naci branding

Nacizmu  u svim svojim pojavavnim oblicima niko nije mogao da spori prepoznatljivost i doslednost u primeni elemenata dizajna, a kako je Heller to utvrdio, radi se samo o jednom izvorištu, bio je to a ko bi drugi nego Dr. Joseph Goebbels ministar propagande. A ispod Gebelsa, iako se mislilo da je za naci-dizajn odgovoran glavni Hitlerov arhitekta  i dizajner Albert Šper, ipak je većinu naci-ikonografije bio odgovoran jedan drugi čovek – Dr. Robert Ley.

Partijski birokratski priručnik The Organizationsbuch der NSDAP prvi put objavljen 1936. godine koji je u do detalje odrađivao uređene partije, bavio se idelom simbola, znamenja i njihove primene.

Ceo priručnik možete besplatno preuzeti sa ove adrese (678 stranica, 23 MB), kako bi uvideli koliko se daleko išlo u osmišljavanju i određivanju krvave naci-ideologije.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *