“Mućke” – detalji koje niste znali o najpopularnijem sitkomu

Categories MedijiPosted on
TV serija "Mućke" - "Only Fools and Horses"
TV serija "Mućke" - "Only Fools and Horses"
Glavni junaci TV serije “Mućke” – “Only Fools and Horses”

Na današnji dan, početkom osamdesetih, preciznije 8. septembra 1981. godine na BBC-ju emitovana je prva epizoda (Big Brother) kultne TV serije “Only Fools and Horses” kod nas u Jugi prevedene kao “Mućke“. Zajedno sa Božićnim specijalom koji je emitovan 28. decembra iste godine smatra se da ovih prvih 6 epizoda predstvalja prvu sezonu.

Na radost svih nas u Jugoslaviji, ovaj serijal kao i još mnoga druga sjajna TV ostvarenja, doneo  nam je zagrebački “Program plus koji se emitovao diljem Juge oko ponoći kao tzv. “letnji noćni program” (startovao 1985.).

Del i Rodney kao Betmen i Robin
Del i Rodney kao Betmen i Robin

Inače, bilo je to vreme kada smo bili “osuđeni” na dva TV kanala, a TV program je na dnevno nivou trajao do nekih 23.30h :) a posle toga emitovane je “sneg” :) Krenulo je iz Zagreba, a kasnije su se emitovanju “noćnog programa” pridružuju se i drugi TV centri: Beograd, Sarajevo

Ova serija je doživela ogroman uspeh – Serija “Only Fools and Horses” proglašena je od strane gledalaca i posetioca sajta BBC-ja za najbolji britanski sitcom svih vremena! Sa 342.426 glasova Mućke su osvojile ukupno 22.2% glasova, dok je drugo mesto pripalo “Crnoj guji” (Blackadder) koji za koga je glasalo 282.106 posetilaca (ili 18.3%).

Mućke

Kao veliki fan ove TV serije “daleke” :) 2003. godine napravio sam specijalni web sajt posvećen seriji “Mućke”, koji i dan-danas postoji. Tu sam tokom vremena pokušao da prikupim što više informacija o akterija ove serije, samoj seriji i spin-off-ovima, tako da na ovoj mikro-lokaciji možete saznati detalje koje ćete teško pronaći na drugim mestima. Evo par činjenica koje verovatno niste znali o “Mućkama”:

  • 2008. Serija je doživela eks-jugoslovensku “reinkarnaciju”. Naime, glumac, reditelj i pevač Branko Đurić-Đura otkupio je prava na rimejk genijalne serije o braći i snimio u Sloveniji pliot epizodu…
  • fanovi “Mućki” u arhivama su pronašli zagubljenu epizodu koja nikada nije prikazana…
  • Scenarista serije John Sullivan je potvrdio da je Freddie The Frog pravi Rodney-ev otac
  • Čuvena naslovna pesma (različita na početku i kraju epizode) nije originalna tema. Naslovnu muziku za prvu sezonu komponovao je Roni Hejzlherst, ali je Džon Salivan ubedio Bi-Bi-Si da koristi dve njegove kompozicije umesto navedene.
  • U Londonu je fan-klub “OFAH Appreciation Society” oformio pokretni muzej nazvan “Trotters Ethnic Tours
  • Popularnost Mućki nije bila velika u početku, ali je BBC istrajao i gledanost je neprekidno rasla a neke epizode, kao što je A Touch of Glass, sadrže danas već klasične scene.
  • U četvrtoj sezoni 1985. Deka umire. Ova epizoda napisana je na brzinu nakon smrti glumca Lenarda Pirsa. U njoj je prikazana Dekinu sahranu, nešto što se ne viđa u sitkomima. Na brzinu je predstavljen novi lik, Delov i Rodnijev ujka Albert.
  • Iako je serija emitovana od 1981. do 2003, snimljeno je, zapravo, samo sedam sezona. Poslednja sezona iz 1991. završava se rođenjem Delovog i Rakelinog sina Dejmijana. Deset specijalnih epizoda prikazano je između 1991. i 2003. za vreme božićnih praznika.

Iako ovaj “Mućke” fan mikro sajt nisam osvežavao nekih sedam, osam godina i dalje je sjajan izvor informacija za sve ljubitelje ove kultne serije.

Please follow and like us:

1 comment

  1. Poneke slike na sajtu nedostaju, cak i na pocetnoj strani.. Inace zaslizuje i svoj domen, eventualno i prevod na engleski sto bi mu vinulo popularnost u svemir

Comments are closed.