MS Office 2007

Categories InternetPosted on

[imgo]http://img54.imageshack.us/img54/5235/office2007fz9.jpg[/imgo]Od [url=http://blogs.msdn.com/msdnsubscriptions/archive/2006/11/12/office-2007-now-available-from-msdn-subscriber-downloads.aspx]pretprošlog petka[/url] [url=http://msdn.microsoft.com/subscriptions]pretplatnicima MSDN-a[/url] omogućen je [b][i]download [/i]MS Office 2007 paketa i novog Windows Vista[/b] operativnog sistema. Zahvaljujući kolegi koji je pretplatnik istog servisa imam prilike da zavirim “pod haubu” novog “čeda” koje treba da donese očekivano veliki profit kompaniji iz Redmonda, a tu pre svega mislim na novi [i]Office 2007[/i].

Novi [i]Office [/i]se po mnogo čemu može okarakterisati kao revolucionaran, pre svega u [b]UI domenu koji je pretrpeo najviše izmena[/b] (da ne zaboravimo i [url=http://blogs.msdn.com/microsoft_office_word/archive/2006/11/01/retail-packaging-for-2007-office-system-vista.aspx]pakovanje proizvoda[/url]). I sama instalacija paketa je pojednostavljena i svedena na unošenje registracionog broja i biranje elemenata iz ponuđenog paketa Office aplikacija. Ono što je možda nepopularno su hardverski zahtevi, trebale vam ipak malo jača mašina za komotniji rad u multitaskingu [i]Office [/i]aplikacija sa drugim pokrenutim programima, a i [b]zahtevnost u pogledu prostora na disku[/b] je prilično uvećana i u [i]default [/i]instalaciji biće vam potrebno čitav [b]1,5 Gb[/b] (i kusur).

Ono što vas očekuje pri prvom pokretanju [i]Office [/i]programa je [b]potpuno novi interfejs [/b]koji će od manje iskusnih PC korisnika iziskivati [b]dodatnu preobuku[/b]. Nema više klasičnih [b]padajućih menija i paleta alatki[/b], njih će ubuduće odmenjivati tzv. [b]Ribbon [/b] – jedan od osnovnih kompomenti novog interaktivnog odnosa.

[imgao]http://img54.imageshack.us/img54/5918/officens3.gif[/imgao]
[foto]Ribbon interfejs[/foto]

[i][b]Ribbon [/b][/i]je, jednstavno rečeno, traka sa alatkama koja vam [b]na jednom mestu prikazuje sve moguće alatke[/b] (organizovane u tzv. [i]chunk[/i]-ove) vezane za aktivnost koju trenutno sprovodite, čime bi korisnik trebao dodatno da se [b]fokusira [/b]na operacije koje izvodi nad dokumentom, te da [b]ubrza njegov rad[/b] smanjujući potrebu za “kliktanjem” i broj iteracija domašujući pojedine komande. Praktično u [i]Ribbonu [/i]je skoncentrisana sva funkcionalnost aplikacija, teoretski i praktično početnici i manje iskusni korisnici ne bi trebali više da satima “lutaju” tražeći neku komandu, već je dovoljno da “pretragu” svedu na 8 kontekstnih tabova. Uvođenjem [i]Ribbona [/i]najverovatnije je da će [b]”kriva učenja” totalno da se izmeni [/b],u korist korisnika naravno, što je posledica [b]dizajna “orijentisanog ka rezultatima”[/b] ([i]Results-Oriented Design[/i]).

Na prvi pogled, pored [i]Ribbona[/i], novost je i tzv. [b]Office button[/b], dugme u gornjem levom uglu radnog prostora kojim se pristupa dokumentima na kojima se prethodno radilo (može se varijabilno definisati njihov broj) i [b]svim funkcionalnostima aplikacije na sistemskom nivo[/b]u koji nisu direktno vezani za uređivanje dokumenata, poput otvaranja i zatvaranja dokumenata, uvoza i izvoza u različitim formatima, štampanja i tome slično.

Za početak toliko o [i]MS Office[/i]-u, više i mnogo detaljnije u nekim narednim zapisima.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *